Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tidenes høyeste laksepris: - Dette er helt vilt

Lakseprisen setter ny rekord på over 60 kroner kiloen i spotmarkedet. - Jeg har aldri opplevd maken, sier Odd L. Strøm, sjef for oppdretteren Nova Sea.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): - Jeg begynte i denne bransjen i 1985 og har aldri opplevd maken til priser, sier adm. direktør Odd L. Strøm i oppdretteren Nova Sea, som har base i Lovund i Nordland fylke og anlegg langs hele Helgelandskysten, til Finansavisen.

Rundt 80 prosent av produksjonen til Nova Sea selges i spotmarkedet, og de resterende 20 prosentene på kontrakter.

- Hva tenker du når spotprisen er over 60 kroner kiloen?

- Det er kjempeartig og hyggelig, men man blir også litt fartsblind. Det har vært vedvarende høye priser i bransjen de siste årene. Da vi lå på 40 kroner var det veldig bra, så har vi passert 50 og nå 60 kroner. Det er helt vilt, sier Strøm til Finansavisen.

- Tidenes lakseprisrekord Etter at laksebransjen har lagt bak seg tre svært sterke år, med jevnt over høye priser, begynner 2016 med å ta prisen til nye rekordnivåer.

- Nå har vi krysset 60-kronersgrensen i spotmarkedet og det har aldri skjedd før. Når vi publiserer vår ukentlige indeks i morgen, basert på uken som er gått, vil prisen være på over 60 kroner kiloen. Det er vanvittig høye priser som nå oppnås, sier analytiker Piotr Wingaard i laksebørsen FishPool til Finansavisen.

Spotprisen er basert på en snittpris for alle vektstørrelser. For de største laksene på over 6 kilo meldes det om priser på over 70 kroner kiloen.

- Er lakseprisen noen gang blitt registrert over 60 kroner?

- Det kan ha skjedd for enkeltstørrelser, men aldri i snitt for alle vektklasser. Dette er definitivt tidenes lakseprisrekord, sier Wingaard til avisen.

Lavt tilbud og valutasituasjonen er hoveddriverne bak de nye prisrekordene.

- Det er fantastiske priser, sett fra en oppdretters side. Markedet er på kort sikt preget av en kronisk mangel på fersk sjømat, sier analytiker Kolbjørn Giskeødegård i Nordea Markets.

Flere nyheter - Aldri opplevd høyere laksepriser
Analytiker: Rekordhøy laksepris kan være skadelig
Lakseprisen steg

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media