Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tidenes industrikonge!

I løpet av knappe seks år har Kjell Inge Røkke vokst til å bli Norgeshistoriens største industrikonge. Etter seieren i kampen om Kværner kontrollerer Røkke nå selskaper som har 54.000 ansatte på sine lønningslister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Leder: Røkke tar kontrollen

I norsk industrihistorie er det unikt. Riktignok finnes det både større og mer verdifulle selskaper enn dem Røkke eier, men ingen av dem - verken dagens eller gårsdagens - kan vise til en mer dominerende eier.

Når Kjell Inge Røkke inntar Kværners generalforsamling klokka 15 i dag, gjør han det derfor som tidenes norske industrikonge.

- Er jeg det, utbrøt han leende da Dagbladet konfronterte ham med tituleringen seint i går kveld.

- Det får i så fall andre putte i perspektiv.

Deretter dro Røkke og Celina Midelfart ut for å spise middag på den fasjonable restauranten Oro i Oslo.

Går egne veier

Industrihistoriker Knut Sogner ved Handelshøyskolen BI slår fast at Kjell Inge Røkke ikke er som andre milliardærer.

- Røkke skiller seg fra alle andre norske, og i og for seg også skandinaviske, kapitalister. Også i et historisk perspektiv er han helt spesiell, mener historikeren og peker på flere forhold som gjør Røkke til noe for seg selv:Bare i liten grad sprer han sin risiko. Pengene konsentreres om én virksomhet.Røkke tar full økonomisk kontroll. Det er uvanlig i næringer som krever mange ansatte.Ikke bare har han skapt verdiene i løpet av få år (og uavhengig av arv), han har også klart det til tross for betydelige reguleringer (særlig innen fiske).Verdiene er på toppen av det hele skapt uten særlig hjelp fra mektige allianser.

- Røkke er ingen alliansebygger. Han har tatt stor risiko ved å utfordre de etablerte nettverkene her i landet, konstaterer Knut Sogner.

Og Røkke selv er enig.

- Jeg er og blir en outsider. Jeg er ikke opptatt av å være en del av etablissementet. Jeg er den jeg er.

Noe som vel understrekes av mannens omstridte personlige pengeforbruk, hans familiehyttepalass i Oppdal, hans gedigne luksusyacht, hans privatfly. Bare for å nevne noe.

Tar ikke hensyn

- Istedenfor å spre investeringene og ta en mindre, men sikrere avkastning, tenker han industrielt og nyskapende. Der andre norske kapitalister framstår som tilbakelente, er Røkke pågående, framholder Knut Sogner, som likevel mener at man skal vokte seg for å bedrive heltedyrking av fiskeren fra Molde.

Første stikk

Kjell Inge Røkke tjente sine første penger til sjøs før han ble myndig. Som 23-åring ble han skipper og reder på egen båt. I Alaska tjente han sine første millioner, som skulle bli til milliarder før de ble flagget hjem.

Kjell Inge Røkkes norske industrieventyr begynte for alvor fredag 16. februar 1996. I løpet av noen hektiske børstimer hadde han gjennom sitt selskap RGI Antilles sikret seg 18 prosent av aksjene i Aker.

Raidet kom som et sjokk på et samlet Industri-Norge.

Knapt ett år etter ble Aker RGI etablert gjennom en sammenslåing av Aker ASA og RGI (Norway) AS. I februar 2000 overtok Røkke samtlige av Aker RGIs aksjer.

Men det var ikke nok. Kjell Inge Røkke ville vokse enda mer og begynte sommeren 2000 å kjøpe seg inn i Kværner.

I går ble den langvarige kampen for kontroll over selskapet kronet med hell - trolig får han en eierandel i Nye Kværner på om lag 50 prosent.

Andre stikk

Knappe seks år har det dermed tatt Kjell Inge Røkke å overta to av landets eldste og største industrikonsern. Både Aker og Kværner hadde en mer enn 150 år lang historie bak seg da finansmannen kastet sine øyne - og penger - på dem.

Med kontroll over begge får han samtidig ansvaret for lønnsutbetalingene til om lag 54000 ansatte.

De nær 19000 ansatte i Aker RGI-systemet fordeler seg slik:Aker Maritime har 7970 ansatte (7083 av dem jobber i Norge). Røkke eier 63 prosent av selskapet.Aker Yards har 6100. Røkke eier hele selskapet.Dexion har 2959 ansatte. Røkke eier 77 prosent av selskapet.Norway Seafoods har 1026 ansatte. Røkke eier 79 prosent av selskapet.Legend Properties har 408 ansatte. Røkke eier 80 prosent av selskapet.Atlas-Stord har 173 ansatte. Røkke eier hele selskapet.

I tillegg kommer ansvaret for de 35000 Kværner-ansatte. Om lag 5000 av dem jobber i Norge.

- Trives

Selv frykter ikke Røkke arbeidsgiveransvaret som Kværner-overtakelsen innebærer.

- Jeg trives med å utvikle bedrifter, sier han etter seieren i Kværner-kampen. Skjønt seier , selv nekter han å bruke det ordet. Den eneste karakteristikken han selv tyr til, med et bredt smil, er denne:

- Det har vært en god dag.

Hele Norges coronakart