Tidenes kraftigste gammaglimt observert i Norge

Nylig nådde lyset fra Universets kraftigste eksplosjon fram til Jorden. Norske amatørastronomer studerer nå fenomenet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gammaglimtet nådde Jorden 22. februar klokken 8.23 etter å ha reist i ni milliarder år.

Fire milliarder år før Jorden oppsto sendte en eksplosjon ut gammastråler i retning Jorden. Gammastrålene beveger seg med lysets hastighet, 1 milliard km/t, og brukte ni milliarder år på reisen til Norge.

Kraftigste registrert

Det er det kraftigste gammaglimtet som er registrert etter at målingene startet i 1967. Hadde eksplosjonen skjedd i vår egen galakse, ville store deler av livet på Jorden blitt utryddet, ifølge dr.stipendiat Knut Jørgen Røed Ødegaard ved Astrofysisk institutt ved Universitetet i Oslo (UiO).

Han er også leder av en norsk gammaglimt-kampanje som er en observasjonskampanje mellom Astrofysisk institutt, UiO og Norsk Astronomisk Selskap. Et gammaglimt-observatorium, HETE-2, ble skutt opp i oktober i fjor, og ble operativt 2. februar i år.

SMS-melding

Et par minutter etter en gamma-alarm er gått på HETE-2 i verdensrommet, blir observatører i Norge alarmert via e-post og SMS-meldinger på mobilen. Mens profesjonelle observatorier bruker for lang tid på å stille inn på posisjonen, har amatørastronomer muligheten når de får beskjed om hvor de skal kikke.

Etter eksplosjonen 22. februar er Norske amatørastronomer med på arbeidet med å finne lysglimtet til selve eksplosjonen. De skal også være med på å observere eksplosjonene til de første stjernene som ble dannet etter Big Bang.

Svarte hull

Ifølge Norske amatørastronomer skyldes gammaglimt eksplosjoner som er så ekstreme at et område på størrelse med Oslo en kort stund sender ut mer energi enn hele resten av Universet til sammen. Fenomenet skyldes stjerner som dør og som lager et svart hull og skyter ut enorme energimengder.

(NTB)

DØDELIG KJEMPESMELL: Fire milliarder år før Jorden oppsto sendte en eksplosjon ut gammastråler i retning Jorden. Gammastrålene beveger seg med lysets hastighet, men nådde fram til oss først 22. februar. Foto: SCANPIX