Tidenes kraftigste gammaglimt observert i Norge

Nylig nådde lyset fra Universets kraftigste eksplosjon fram til Jorden. Norske amatørastronomer studerer nå fenomenet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Gammaglimtet nådde Jorden 22. februar klokken 8.23 etter å ha reist i ni milliarder år.

Fire milliarder år før Jorden oppsto sendte en eksplosjon ut gammastråler i retning Jorden. Gammastrålene beveger seg med lysets hastighet, 1 milliard km/t, og brukte ni milliarder år på reisen til Norge.

Kraftigste registrert

Det er det kraftigste gammaglimtet som er registrert etter at målingene startet i 1967. Hadde eksplosjonen skjedd i vår egen galakse, ville store deler av livet på Jorden blitt utryddet, ifølge dr.stipendiat Knut Jørgen Røed Ødegaard ved Astrofysisk institutt ved Universitetet i Oslo (UiO).

Han er også leder av en norsk gammaglimt-kampanje som er en observasjonskampanje mellom Astrofysisk institutt, UiO og Norsk Astronomisk Selskap. Et gammaglimt-observatorium, HETE-2, ble skutt opp i oktober i fjor, og ble operativt 2. februar i år.

SMS-melding

Et par minutter etter en gamma-alarm er gått på HETE-2 i verdensrommet, blir observatører i Norge alarmert via e-post og SMS-meldinger på mobilen. Mens profesjonelle observatorier bruker for lang tid på å stille inn på posisjonen, har amatørastronomer muligheten når de får beskjed om hvor de skal kikke.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer