MANNEN OG MODELLEN: Thor Hansen og hans modell av Blücher slik den så ut da den seilte inn til undergangen ved Oscarsborg 9. april 1940. FOTO: PER FLÅTHE
MANNEN OG MODELLEN: Thor Hansen og hans modell av Blücher slik den så ut da den seilte inn til undergangen ved Oscarsborg 9. april 1940. FOTO: PER FLÅTHEVis mer

Tidenes modell av Blücher

Porsgrunnsmannen Thor Hansen har trolig laget tidenes mest korrekte modell av den 2. Verdenskrigs mest omtalte krigsskip i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| PORSGRUNN/Dagbladet: -Dette er nok den mest nøyaktige modellen av Blücher til nå. Den fremstiller krysseren slik den mest sannsynlig så ut da den ble senket utenfor Oscarsborg festning tidlig om morgenen 9. april 1940. Blücher ble endret flere ganger, og det er ikke tegninger og bilder av alt, forteller Thor Hansen.

Med unntak av noen antenner og litt tauverk i riggen er modellen av det majestetiske krigsskipet, som har betydd mye for norsk krigshistorie, er modellen ferdig. Den er i skala 1:100. Det vil si at modellen er 205 centimeter lang.  Hvor mange timer Hansen har brukt og hvor mange deler som er laget har han ikke oversikten over.

-Men jeg får vel aldri betalt det den reelt sett koster, sier han.

Hansen har ikke fått avsetning på sitt byggenummer 50, men regner med at det faller i hendene på et eller annet museum. Han er opptatt av at det kommer et sted der publikum kan få sett hvordan dette meget omtalte skipet en gang så ut.

Ideen
Han fikk ideen om å bygge modell av Blücher tilbake i 2000. Men på grunn av dårlig tegningsunderlag og bilder gikk det smått framover. Først da han ble kjent med John H. Østby, som døde i 2009, forfatter av den bildedokumentariske boken "Blücher", ble det fart i sakene.

-Vi ble godt kjente. Jeg hjalp ham med boka, og han hjalp meg med tegninger, bilder og slikt. Fra 2004 tok det form. Men uten Østby ville det ikke blitt noen modell, slår Thor Hansen fast.

Dramatisk
Kampene mellom den tyske angrepsstyrken og soldatene på Oscarsborg og tilliggende batterier, hører til de mest dramatiske i norsk krigshistorie. Dette er beskrevet i flere bøker. Den siste i rekken er Alf R. Jakobsens bok "Krysseren Blücher", som også omhandler oberst Birger K Eriksen på Oscarsborg festning, som opplevde at hans initiativ ble mistenkeliggjort etter krigen.

Fulltreffere
Eriksen ga ordre om at mannskapene som bemannet kanonene Aron og Moses, med hver sin 345 kilo tunge brisantgranat, skulle åpne ild da skipet kom glidende ut av tåkehavet. De fikk inn solide fulltreffere. Det samme gjorde kanonene på Husvik og Kopås. Da Blücher kom i skuddvinkelen for torpedobatteriet, ble 40 år gamle torpedoer sendt mot inntrengeren. Fulltrefferne beseglet skipets skjebne og førte til at rundt 800 tyske sjømenn/soldater omkom. I dag ligger skipet opp ned på 92 meters dyp på bunnen av Drøbaksundet, og utgjør en miljørisiko. Trolig er ikke siste kapittel om skipet skrevet.

IMPONERENDE: Det var trolig et imponerende syn å se baugen og kanonene til Blücher tre fram fra tåken, da den kom mot Oscarsborg. FOTO: PER FLÅTHE
IMPONERENDE: Det var trolig et imponerende syn å se baugen og kanonene til Blücher tre fram fra tåken, da den kom mot Oscarsborg. FOTO: PER FLÅTHE Vis mer