Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tidenes monsterbølge på den sørlige halvkule knuste rekorder

«Tidenes største bølge» på den sørlige halvkule knuste den gamle rekorden. Forskeren som oppdaget monsterbølgen tror den ferske rekorden vil bli knust igjen.

MONSTERBØLGE: Den største bølgen som noensinne har blitt registrert på den sørlige halvkule, oppsto som resultat av en kraftig storm utenfor New Zealand tidligere denne uka. Monsterbølgen ble målt til 23,8 meter ved hjelp av en bøye (bildet) som registrerte bevegelsene og overførte data trådløst til land. Foto: Dean Whaanga / MetOcean Solutions
MONSTERBØLGE: Den største bølgen som noensinne har blitt registrert på den sørlige halvkule, oppsto som resultat av en kraftig storm utenfor New Zealand tidligere denne uka. Monsterbølgen ble målt til 23,8 meter ved hjelp av en bøye (bildet) som registrerte bevegelsene og overførte data trådløst til land. Foto: Dean Whaanga / MetOcean Solutions Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forskerne er fra seg av begeistring over en monsterbølge som ble registrert i Sørishavet sør for New Zealand tirsdag denne uka. Alt tyder nemlig på at bølgen har knust rekorder:

- Vi vet at det er den største bølgen som noensinne er registrert på den sørlige halvkule, sier oseanograf og newzealandsk statsmeteorolog Tom Durrant ifølge ABC Australia.

Monsterbølgen ble målt til 23,8 meter (bølgehøyde) ved hjelp av en bøye som registrerte bevegelsene og overførte data trådløst til land. Med det slår den den gamle rekorden på 22.03 meter fra 2012.

Bølgen, som ble målt til 23,8 meter, er trolig den største som noensinne er målt i Sørishavet. Foto: MetOceans
Bølgen, som ble målt til 23,8 meter, er trolig den største som noensinne er målt i Sørishavet. Foto: MetOceans Vis mer

- Gikk glipp av større bølger

Durrant mener det er sannsynlig at stormen som ga liv til monsterbølgen, også skapte bølger på over 25 meter, men at bøyen ikke lå i en ideell posisjon for å registrere disse, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Bøyen, som ble utplassert i mars i år for å registrere de ekstreme forholdene i Sørishavet, registrerer bare bølgehøyder i 20 minutter hver tredje time for å spare batteri, ifølge Durrant.

- Det er veldig sannsynlig at større bølger beveget seg forbi da bøyen ikke registrerte data, sier han.

Forskeren kommer samtidig med en gladnyhet til surfere i California, som kan vente seg rester av monsterbølgen om ei ukes tid.

MONSTER: Grafikken viser monsterbølgen, som ble registrert utenfor Campbell-øyene i Sørishavet tidligere denne uka. Grafikk: MetOcean
MONSTER: Grafikken viser monsterbølgen, som ble registrert utenfor Campbell-øyene i Sørishavet tidligere denne uka. Grafikk: MetOcean Vis mer

Ikke størst

Selv om alt tyder på at bølgen har satt en ny rekord for den sørlige halvkule, er den flere meter unna verdensrekorden.

Den største bølgen som noensinne er registrert i verden, var resultat av en jordskjelv-generert tsunami ved Lituya Bay i Alaska i 1958. Den målte 30,5 meter, ifølge Smithsonian magazine.

Monsterbølgen som slo inn over Statoils Draupner-plattform i Nordsjøen 1. januar 1995, havner også høyt opp på den samme lista.

Laserutstyr på plattformen målte bølga til om lag 25,6 meter, til tross for at den generelle bølgehøyden lå på tolv meter.

- Dette var den første målingen av en bølge over 25 meter, sa den tyske professoren og oseanografen Wolfgang Rosenthal til Dagbladet i 2004.

Vil bli større

Registreringen av monsterbølgen sør for New Zealand denne uka, kommer som et resultat av et samarbeidsprosjekt mellom forskere fra Australia og New Zealand, skriver Sydney Morning Herald.

Samarbeidsprosjektet tar sikte på å øke kunnskapen om havområdet sør for begge de to landene.

- Sørishavet er definitivt det minst observerte havet i verden, sier Durrant til avisa.

Han har liten tro på at den nye rekorden vil bli stående til evig tid. Durrant mener, i likhet med en rekke klimaforskere, at klimaendringene vil føre til mer intense stormer - og flere monsterbølger.

- Forutsatt at klimamodellene som viser at vi får sterkere stormer er korrekte, så kan vi også forvente større bølger, sier han.

VERDENSREKORD: 38 år gamle Rodrigo Koxa satte her verdensrekord for å surfe på den høyeste bølgen i Nazaré, Portugal. Hendelsen tok sted i november 2017, men ble først nå nylig bekreftet av Guinness rekordbok. Video: NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media