MYE VANN: Det er svært sjelden man finner steiner fra Mars på jorda, men denne typen stein er enda sjeldnere. Foto: AP
MYE VANN: Det er svært sjelden man finner steiner fra Mars på jorda, men denne typen stein er enda sjeldnere. Foto: APVis mer

Tidenes nest eldste stein fra Mars funnet

- Den inneholder unormalt mye vann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forskere går nå mann av huse for en stein fra Mars som landet i Sahara-ørkenen for rundt et år siden. Men det er ikke hvilken som helst stein, skriver nyhetsbyrået AP.

Et studie som har gått over et år, viser at steinen skiller seg ut.

Ikke bare er steinen eldre enn andre steiner fra Mars, men den inneholder også mye mer vann, viser forskningen.

- Spennende Den er på størrelse med en tennisball og trolig så gammel som to milliarder år.

Steinen er også veldig lik de vulkansteinene Nasas roboter Spirit og Opportunity fant, som også hadde vannbærende mineraler.

- Her har vi en del av Mars, som jeg holder i hendene mine. Det er veldig spennende, sier en av forskerne, Carl Agee, ved universitetet i New Mexico.

De fleste steinene som lander på jorda kommer som regel fra asteroidebeltet, men noen få kan spores tilbake til månen eller Mars.

Forskerne regner med at et stort objekt traff Mars, og at store steiner løsnet fra planeten og styrtet ut i verdensrommet.

Rundt 65 steiner som har reist fra Mars til jorda har blitt funnet til dags dato, og de fleste av dem ble funnet i Sahara eller Antarktis.

Nest eldst Den eldste regnes for å være rundt 4,5 milliarder år gammel og stammer fra da Mars sannsynligvis var varmere og våtere.

Et halvt dusin steiner regnes for å være rundt 1,3 milliarder år gamle, mens resten regnes å være rundt 600 millioner år gamle.

Altså er det omtalte funnet tidenes nest eldste stein fra Mars, funnet her på jorda.

Flere tester blir nå utført for å slå fast hvor lenge steinen fløyt rundt i verdensrommet, og hvor lenge den har ligget i Sahara.