Lekkert, men dyrekjøpt:  Quality Norefjell har tapt en halv milliard kroner i løpet av sine fem første år. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
Lekkert, men dyrekjøpt: Quality Norefjell har tapt en halv milliard kroner i løpet av sine fem første år. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Tidenes norske hotellfiasko, dansker overtar Norefjell

Danske Bank gidder ikke lenger å være långiver til tidenes pengesluk på Norefjell, men blir heller eier av hotell og skianlegg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): - Jeg skal ærlig innrømme at det blir noen avdelingssamlinger for Danske Bank på fjellet, sier Stian Arnesen, kommunikasjonssjef i Danske Bank, til Finansavisen.

Estatia Norefjell Resort er det mest ambisiøse prosjektet i nyere norsk hotellhistorie. Med kjente investorer som Axel Eitzen, Bertel O. Steen og Ivar Tollefsen, skulle hotellets 1900 sengeplasser trekke hele Østlandets næringsliv til konferansefest på Norefjell og sørge for en ellevill inntjening.

Ellevilt ble det. Nylig feiret Quality Hotel Norefjell fem-årsjubileum, og har i løpet av disse årene gått med en halv milliard i underskudd, skriver avisen.

- Norefjell har gått bra, og gjort det bra, men har helt åpenbart hatt en for stor gjeld. Nå går vi inn og konverterer 530 millioner fra gjeld til egenkapital. Det gir selskapet 63 millioner i positiv egenkapital og en gjeld på 350 millioner.

Arnesen mener det skaper et sunnere selskap og helt andre rammevilkår for å kunne satse og vokse. Samtidig går banken inn og finansierer en ny kongresshall.

- Når vi går inn og konverterer såpass mye gjeld innad i selskapet så påvirker det eiersituasjonen. Det var naturlig at vi overtok 100 prosent av aksjene i disse selskapene, sier han til Finansavisen.

Sprekk på en halv milliard Hotellet kostet til sammen 1,2 milliarder kroner å bygge - rundt 500 millioner mer enn planlagt.

Kalkylene var lystig lesing i 2006 og 2007. Salg av leiligheter i hotellet og i den tilknyttede landsbyen skulle generere 980 millioner kroner i inntekter. Hotelldelen alene skulle gi en nettogevinst på 175 millioner kroner, og landsbyleilighetene 85 millioner kroner. Byggekostnadene var beregnet til 720 millioner kroner, skriver Finansavisen.

Når Danske Bank overtar er det fortsatt 140 leiligheter igjen å selge av 284 leiligheter til sammen. Det er samme antall leiligheter som var til salgs for to år siden.

Flere nyheter Selger kriseprosjekt i Stavanger
Nå er Norges dyreste landsted solgt
Jørn Hoel selger drømmehytten