Tidenes økning i CO2-utslipp

Sprenger det verste anslaget fra FN, som gir en temperaturøkning på fire grader innen 2100.

MER TØRKE: Ifølge forskerne vil det bli mer tørke og mer ekstremvær når det blir varmere. Her fra en inntørket innsjø i Sveits. Foto: Fabrice Coffrini/AFP/Scanpix
MER TØRKE: Ifølge forskerne vil det bli mer tørke og mer ekstremvær når det blir varmere. Her fra en inntørket innsjø i Sveits. Foto: Fabrice Coffrini/AFP/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I fjor økte verdens klimautslipp med 564 millioner tonn CO2-ekvivalenter, ifølge en rapport utarbeidet av det amerikanske energibyrået. Det er tidenes største økning av CO2-utslipp noensinne fra et år til et annet, skriver nyhetsbyrået AP.

Økningen er på seks prosent, noe som er mer CO2 enn samtlige land i verden slipper ut, hvis man trekker fra verdens tre største utslippsnasjoner, Kina, USA og India. Totalt slapp verden ut 9,1 milliarder tonn CO2-ekvivalenter i fjor.

- I 2010 var verdens produksjon fullt rehabilitert etter finanskrisa. Folk reiste også mer, noe som økte bruken av fossilt brennstoff, den viktigste drivkraften bak menneskeskapt oppvarming av kloden, sier Tom Boden, direktør for energibyrået til AP.

Utslippsøkningen i 2010 sjokkerte forskerne.

— Vi ble en smule sjokkerte. Vår første reaksjon var «Her må det være noe galt i den underliggende energistatistikken».

Sprenger verste anslag I 2007 kom FN klimapanels (IPCC) fjerde og foreløpige siste rapport om klimaet vårt. I rapporten, som kan leses i sin helhet her, er det flere scenarioer for veksten i verdens klimautslipp. Fjorårets utslipp sprenger imidlertid det mest alvorlige anslaget. Verden slipper dermed ut mer CO2 enn det forskerne har tatt høyde for selv i sine verste scenarioer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer