MER TØRKE: Ifølge forskerne vil det bli mer tørke og mer ekstremvær når det blir varmere. Her fra en inntørket innsjø i Sveits. Foto: Fabrice Coffrini/AFP/Scanpix
MER TØRKE: Ifølge forskerne vil det bli mer tørke og mer ekstremvær når det blir varmere. Her fra en inntørket innsjø i Sveits. Foto: Fabrice Coffrini/AFP/ScanpixVis mer

Tidenes økning i CO2-utslipp

Sprenger det verste anslaget fra FN, som gir en temperaturøkning på fire grader innen 2100.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I fjor økte verdens klimautslipp med 564 millioner tonn CO2-ekvivalenter, ifølge en rapport utarbeidet av det amerikanske energibyrået. Det er tidenes største økning av CO2-utslipp noensinne fra et år til et annet, skriver nyhetsbyrået AP.

Økningen er på seks prosent, noe som er mer CO2 enn samtlige land i verden slipper ut, hvis man trekker fra verdens tre største utslippsnasjoner, Kina, USA og India. Totalt slapp verden ut 9,1 milliarder tonn CO2-ekvivalenter i fjor.

- I 2010 var verdens produksjon fullt rehabilitert etter finanskrisa. Folk reiste også mer, noe som økte bruken av fossilt brennstoff, den viktigste drivkraften bak menneskeskapt oppvarming av kloden, sier Tom Boden, direktør for energibyrået til AP.

Utslippsøkningen i 2010 sjokkerte forskerne.

— Vi ble en smule sjokkerte. Vår første reaksjon var «Her må det være noe galt i den underliggende energistatistikken».

Sprenger verste anslag I 2007 kom FN klimapanels (IPCC) fjerde og foreløpige siste rapport om klimaet vårt. I rapporten, som kan leses i sin helhet her, er det flere scenarioer for veksten i verdens klimautslipp. Fjorårets utslipp sprenger imidlertid det mest alvorlige anslaget. Verden slipper dermed ut mer CO2 enn det forskerne har tatt høyde for selv i sine verste scenarioer.

IPCCs mest alvorlige anslag, som altså har lavere utslipp enn det verden har nå, estimerer at gjennomsnittstemperaturen i verden vil øke mellom 2,4 og 6,4 grader innen 2100, med et beste estimat på fire grader.

Målet for verdens klimapolitikk er at temperaturen ikke skal øke med mer enn to grader innen utgangen av århundret.

- Mer ekstremt Chris Field fra Stanford-universitetet i USA leder en av IPCCs arbeidsgrupper og sier at FN-panelets langtidsscenarioer ikke nødvendigvis er nøyaktige de nærmeste årene, men at de er ment å slå til på lengre sikt.

- Spørsmålet blant klimaforskere er om IPCCs mest alvorlige scenario slår til eller om det vil bli en enda  ekstrem økning, sier Field til AP.

Forskerne trekker fram en positiv ting ved den siste rapporten. Utviklingslandene som har ratifisert Kyoto-avtalen fra 1997 har redusert sine utslipp med åtte prosent fra 1990-nivå. USA har ikke ratifisert Kyoto-avtalen og er dermed ikke med i regnestykket. I samme periode har imidlertid utslippene fra utviklingslandene økt i langt større grad enn kuttene i de rike landene.

REKORDUTSLIPP: Kullkraftverkene i Kina går på «full guffe» og sørger for at de globale utslippene øker i rekordtempo. Foto: AP Photo/Scanpix
REKORDUTSLIPP: Kullkraftverkene i Kina går på «full guffe» og sørger for at de globale utslippene øker i rekordtempo. Foto: AP Photo/Scanpix Vis mer