Tidenes skitneste valgkamp er over

Nå venter alle spent på stemmene.

Valgkampen i USA er over, og den har i stor grad vært preget av personangrep og aggressive reklamer. Foto: REUTERS / SCANPIX
Valgkampen i USA er over, og den har i stor grad vært preget av personangrep og aggressive reklamer. Foto: REUTERS / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

|||Når valglokalene stenger i USA, er den skitneste valgkampen i manns minne over.

Mange velgere er oppgitt over de aggressive TV-reklamene de er blitt pepret med, men det er liten tvil om at de har sin virkning i et land der få mennesker leser aviser og TV er viktigste informasjonskilde.

Det er heller ikke tvil om at de negative reklamene reflekterer den harde tonen som har preget amerikansk politikk etter at Barack Obama ble valgt til president og Tea Party-bevegelsen oppsto som en reaksjon. Det har vært en negativ tone der rasismen lurer under overflaten.

Det er først og fremst Republikanerne som står for de aggressive reklamene, men Demokratene har ikke vært tapt bak en vogn, de heller.

Aggressive beskyldninger En tendens er at Demokratene i større grad har brukt personangrep, kanskje for å ta oppmerksomheten bort fra upopulære tiltak som helsereform og stimuleringspakker, mens Republikanerne har laget negative reklamer som går på sak.

I Illinois ble en demokrat beskyldt for å ha forbindelser til mafiaen, mens Demokratene antydet at en republikansk kandidat i South Dakota er en fare for skolebarna på grunn av hennes mange trafikkforseelser.

«Neste gang du sender barna til skolen, pass på», heter det mens bildet viser barn i en forgjengerovergang.

Ulovlige innvandrere En reklame i Louisiana viser tilhengerne av en demokratisk kandidat som ønsker skumle, ulovlige innvandrere velkommen gjennom et hull i grensegjerdet med et korps, champagne og en limousin.

I det bitre oppgjøret mellom senator Harry Reid og Republikanernes kandidat, Tea Party-aktivisten Sharron Angle, har aggressive beskyldninger fløyet begge veier.

En demokratisk annonse beskylder Angle for å ha sagt at arbeidsløse er bortskjemte, mens Angle beskylder Reid for å leve på stor fot på et luksushotell i Washington og for å være ulovlige innvandreres beste venn.

Mye penger. En grunn til at det har flommet over av negativ reklame i år, er at høyesterett nylig opphevet et forbud mot at anonyme givere kan gi ubegrensede pengesummer til organisasjoner.

Dermed har en serie obskure organisasjoner som America Crossroads, startet av George W. Bushs valgkampgeneral Karl Rove, og 60 Plus sprøytet inn store summer uten å trenge å oppgi hvor pengene kommer fra.

Demokratene hevder at mye av pengene kommer fra næringslivsinteresser som ikke vil stå fram.

Like mye Nå som valgkampen er ved veis ende, viser det seg at begge partier har brukt omtrent like mye penger på valgkampen - Demokratene mest på valget til Representantenes hus og Republikanerne på Senatet.

Pengene fra de uavhengige, konservative gruppene har i stor grad gått til republikanske kandidater som ikke hadde penger til reklame.

Dermed ble plutselig en rekke demokratiske kandidater som trodde de var sikret gjenvalg, sårbare.

Mange velgere blir svært oppgitt over de negative reklamene.
Republikaneren Bruce Anderson i Philadelphia sier til NTB at han er så sint på personangrepene at det alene er en god grunn til å stemme demokratisk.

Og noen ganger slår beskyldningene tilbake også på meningsmålingene.

Da demokraten Jack Conway trakk fram motkandidaten Rand Pauls ungdommelige fleip med Bibelen for 30 år siden, falt han kraftig på målingene.

(NTB)

Valgkampen i USA er over, og den har i stor grad vært preget av personangrep og aggressive reklamer. Foto: REUTERS / Tim Shaffer / SCANPIX

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer