TIDENES STØRSTE:  Laboratoriet utenfor byen Opglabbeek hadde spesiallaget utstyr og var på over 1000 kvadratmeter. Foto: Europol
TIDENES STØRSTE: Laboratoriet utenfor byen Opglabbeek hadde spesiallaget utstyr og var på over 1000 kvadratmeter. Foto: EuropolVis mer

Tidenes største doplab oppdaget i grisefjøs

Belgisk politi fant varer for 24 millioner norske kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Aldri før har et så stort laboratorium for produksjon av syntetisk dop blitt oppdaget i EU.

Det var 18. oktober at belgisk politi tok seg inn i et grisefjøs nær byen Opglabbeek nordvest i Belgia. Der fant de et produksjonsområde på over tusen kvadratmeter.

Millioninntekt Europol beskriver beslaget som «syntetisk dop», og trekker fram at laboratoriet hadde kapasitet til å produsere flere hundre kilo av MDMA hver uke. Det kunne gitt en inntekt på over 16 millioner kroner i måneden.

- MDMA-produksjon i stor skala er tilbake i EU, og vi vil gjøre det til en prioritet å identifisere de organiserte kriminelle nettverkene som står bak, skriver Michael Rauschenbach, Europols sjef for organisert kriminalitet, i en pressemelding.

Mystisk brann På området fant politiet materialer og produkter til en verdi av hele 24 millioner norske kroner. I tillegg beslagla de 35 tonn kjemikalier.

Etter raidet har fem menn blitt arrestert av belgiske myndigheter. Fire er nederlendere og én er fra Belgia.

Politiet tror alle fem er en del av et etablert internasjonalt nettverk.

Dagen etter beslaget brøt det ut storbrann i grisefjøset og hele fjøset gikk opp i flammer.

Brannårsaken er ikke kjent, men politiet og Europol utelukker ikke at den kan være påsatt i forsøk på å ødelegge bevis.

Advarte mot karteller Senest i august i år gjorde politiet i Belgia et annet gigantbeslag av syntetisk dop, like ved byen Chimay. Den gang var det den store mengden ecstasy som satte ny beslagsrekord, mens det denne gangen var størrelsen på produksjonsanlegget som var oppsiktsvekkende. Europol tror at produksjonen av syntetisk dop er økende i Belgia og Nederland.

Tidligere i 2013 gikk Europol også ut og advarte mot etableringen av meksikanske dopkarteller i Europa. Ifølge Europol har kartellene blitt «globale markedskoordinatorer» som står for kokain- og syntetisk dop-smugling til Europa. Men Europol har ikke hentydet at det er kartellene som står bak laboratoriet i Opglabbeek.

Om syntetisk dop Begrepet «syntetisk dop» brukes oftest om nye syntetiske stoffer, som for eksempel syntetisk cannabis. Syntetisk cannabis regnes for å være hundre ganger så sterkt som organisk hasj.

Bare i fjor ble det registert 73 nye typer syntetiske stoffer i Europa, og ifølge Tollvesenet øker både tilbudet og beslaget av slike stoffer i Norge. Slike stoffer kan bestilles rett hjem til gutterommet over internett.

MDMA, eller ecstasy, er også et syntetisk narkotikum, og Europol omtaler derfor laboratoriet i Opglabbeek som EUs største laboratorium for produksjon av syntetisk dop gjennom tidene.

 GIGANTBESLAG:  Politiet fant produkter og kjemikalier til en verdi av 3 millioner euro, altså rundt 24 millioner norske kroner. Foto: Europol
GIGANTBESLAG: Politiet fant produkter og kjemikalier til en verdi av 3 millioner euro, altså rundt 24 millioner norske kroner. Foto: Europol Vis mer