Tidenes strafferabatt

Opp mot 90 prosent av rettssakene er utsatt. Riksadvokaten har bedt om mindre etterforskning, flere henleggelser og mildere straffer.

Opp mot 90 prosent av landets rettssaker er utsatt. De fleste rettssalene står tomme.

Det er duket for tidenes strafferabatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Fullvaksinerte: 32.20% Første dose: 62.87%

Coronaviruset har truffet domstolene og straffesakskjeden med voldsom kraft. På landsbasis er trolig opp mot 90 prosent av rettssakene nå utsatt, ifølge direktør i Domstolsadministrasjonen Sven Marius Urke. Dette rammer både sivilsaker og straffesaker.

- Vi må se i øynene at det blir mer strafferabatt i år enn noen annet år noen gang, både i første og andre rettsinstans, sier Urke og fortsetter:

- Det er helt klart at rettsikkerheten er svekket når det gjelder å få avgjort hva som er rett og galt. Tidsaspektet er viktig både for de tiltalte og for samfunnets behov for å straffesanksjonere. Familieforhold og økonomiske interesser står på spill. Bevisene blir dårligere.

Tiltalte i straffesaker får strafferabatt når sakene trekker ut i tid uten at de selv har skyld i det. Slik er lovverket og rettspraksis i Norge.

Det er minst én annen årsak til at vi har gått inn i tidenes år for strafferabatt.

Riksadvokat Jørn Sigurd Maurud sendte 30. mars ut et skriv, der han ber om at statsadvokatene og politiet henlegger flere saker, vurderer mer kritisk hva de i det hele tatt etterforsker og avgjør flere mindre alvorlige straffesaker med forelegg i stedet for å sende dem til retten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer