Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tidenes strengeste straff for ligningsjuks

Åtte års fengsel for grovt skattesvik i drosjesaken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Hovedtiltalte i Økokrims såkalte drosjesak er av Borgarting lagmannsrett dømt til åtte års fengsel for grovt skattesvik og særlig skjerpende regnskapsovertredelse, skriver Økokrim i en pressemelding.

- Det er en streng dom og den strengeste for skattesvik noensinne. Men dommen gjenspeiler sakens alvor. Vi har aldri sett en tilsvarende skattesviksak, sier statsadvokat Geir Kavlie til Dagbladet.no.

Han var aktor i saken og la ned påstand om ni års fengsel. Han er likevel fornøyd med dommen.

- Vi kommer ikke til å anke dommen. Det er en viktig dom og den gir klare signaler om hvordan samfunnet ser på skattesvik, sier Kavlie.

Ifølge Aftenposten.no er det bare i den gigantiske Finance Credit-saken tidligere avsagt strengere straff i en Økokrim-sak.

Hovedtiltalte var regnskapsfører for flere drosjeeiere i østlandsområdet. Ifølge tiltalen skal han i perioden 1998-2003 ha sørget for at det i selvangivelsene til over 300 drosjeeiere ble oppgitt for lave skattepliktige inntekter.

- Han er dømt for å ha hjulpet alle de mistenkte drosjesjåførene til å kutte skatte sin, sier statsadvokat Kavlie til Dagbladet.no.

Sammen med en av de tre medtiltalte skal regnskapsføreren ha vært "hjernen" bak skattejukset.

AKTOR: Statsadvokat Geir Kavlie er fornøyd med dagens dom. Foto: Scanpix
AKTOR: Statsadvokat Geir Kavlie er fornøyd med dagens dom. Foto: Scanpix Vis mer

- Han var tidligere ansatt på Oslo liningskontor og han har brukt kunnskapen sin derfra til å lage et system som var veldig vanskelig å oppdage, sier statsadvokat Kavlie til Dagbladet.no.

Mannen lagde et dataprogram som drosjesjåførene brukte i jukset.

- Han har brukt kunnskapen han fikk da han jobbet i det offentlige til dette jukset, og det er i seg selv skjerpende, sier statsadvokaten.

Det unndratte beløpet utgjør til sammen ca. 200 millioner kroner. Videre skal han ha ødelagt store mengder oppbevaringspliktig regnskapsmateriale og bokført for lave inntekter i regnskapene til sine klienter. I tillegg til fengselsstraffen er han for alltid fradømt retten til å drive selvstendig næringsvirksomhet, melder Økokrim.

I alt har fire personer blitt tiltalt for brudd på likningsloven i den såkalte drosjesaken. To av dem er også tiltalt for brudd på regnskapsloven. Alle de tiltalte skal ha medvirket til at det ble utferdiget skiftlapper som viste lavere inntekter enn det drosjesjåførene faktisk hadde hatt. Økokrim har etterforsket saken i samarbeid med Oslo likningskontor, heter det i pressemeldingen fra Økokrim.

I ankesaken har det kommet fram at Økokrim mener at regnskapsføreren selv har unnlatt å oppgi hele 10,6 millioner kroner i inntekt for åra 1998-2002, ifølge Aftenposten.no.

Revisoren ble i tingretten dømt til sju års fengsel for å ha hjulpet 277 taxisjåfører i Oslo-området til å unndra over 100 millioner skattekroner.

Regnskapsføreren vil anke saken.

- Jeg har akkurat snakket med ham, og vi er ikke fornøyd med denne dommen. Vi kommer til å anke, sa Arne Seland, mannens forsvarer, til Aftenposten.no etter at dommen ble forkynt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling