Knut Røneid mistet sønnen:

- Tidenes svik av Ap

Tidligere politimann Knut Røneid fant sønnen Kristoffer død hjemme på baderomsgulvet etter at han ble straffet for rusbruk. Han mener Arbeiderpartiet begikk «tidenes politiske svik» da de sa nei til rusreformen.

IKKE STRAFF: Knut Røneid jobber iherdig for å fjerne straffesporet i ruspolitikken. Han mener sønnen Kristoffer hadde vært i live hvis det ikke var for at han ble straffet for rusbruk. Foto: Jørgen Gilbrant
IKKE STRAFF: Knut Røneid jobber iherdig for å fjerne straffesporet i ruspolitikken. Han mener sønnen Kristoffer hadde vært i live hvis det ikke var for at han ble straffet for rusbruk. Foto: Jørgen Gilbrant Vis mer
Publisert

BERGEN (Dagbladet): - Jeg har ønsket å fortelle min historie for at ingen andre skal oppleve det vi har gjort. Ingen skal oppleve noe sånt. Det var ruspolitikken som ødela Kristoffer. Han var en helt normal og oppegående ungdom. Så var det så jækla viktig å straffe ham, sier Knut Røneid.

Han står foran bildet han selv har tatt av sønnen Kristoffers uoppredde seng som nå stilles ut i Grieghallen i Bergen. Flere bilder henger bortover som forteller om andre skjebner. Unge liv som ble ødelagt av rus - eller straff.

Røneid er ikke i tvil om at det var straffen som var utløsende for sønnens tragiske bortgang i 2015.

Kristoffer innrømmet overfor politiet å ha røkya hasj noen ganger. Resultatet var fratagelse av førerkortet, selv om han aldri hadde kjørt i ruspåvirket tilstand.

18-åringen kjøpte seg bil på mandag, dro på turer og jobbet hele uka. Fredagen mistet han førerkortet. Dagen etter søkte han etter selvmord på nettet for første gang.

Tre uker senere var det slutt. Knut Røneid fant selv gutten på badet tidlig om morgenen. Sengen var oppredd.

- Han hadde ingen psykiske problemer eller noen ting før han mistet førerkortet, sier Røneid som er helt sikker på at straffereaksjonene var direkte årsak til at det endte med selvmord.

SA NEI: Ap-leder Jonas Gahr Støre sa nei til rusreformen og fikk støtte av landsmøtet i partiet. Dermed er det fortsatt et straffespor overfor narkotikabrukere. Foto: Torstein Bøe / NTB
SA NEI: Ap-leder Jonas Gahr Støre sa nei til rusreformen og fikk støtte av landsmøtet i partiet. Dermed er det fortsatt et straffespor overfor narkotikabrukere. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer

Erna: - Vondt å høre

Statsminister Erna Solberg (H) var selv til stede og hørte Knut Røneids historie i dag på verdens overdosedag.

- Det er en av mange historier som gjør inntrykk. Det er alltid vondt å høre om unge folk som har valgt å avslutte livet sitt, og det er sterkt å høre pårørende fortelle om hvordan feilslått ruspolitikk har rammet dem. Som jeg har sagt tidligere er rusreformen framtidas ruspolitikk, og det har jeg ikke blitt mindre overbevist etter å ha hørt historien fra Knut og de andre i dag, sier Solberg.

I vår var regjeringens forslag til rusreform til behandling i Stortinget. Reformen ville ført til et brudd med straffelinjen i ruspolitikken.

Senterpartiet og Fremskrittspartiet sa imidlertid raskt nei til reformen og spenningen knyttet seg dermed til om Arbeiderpartiet ville sørge for flertall.

- Ikke ryggrad

Jonas Gahr Støre gikk imidlertid på talerstolen på landsmøtet og ga en klar anbefaling om å si nei - og partiet fulgte opp. Dermed falt reformen helt på oppløpssiden etter flere år med utredning og kamp.

- Arbeiderpartiet begikk tidenes politiske svik. De pushet på for å få en ny retning i ruspolitikken i årevis, men da det kom til stykket hadde de ikke ryggrad. Det er ikke noe annet ord enn svik for det, sier Røneid, som er sterkt engasjert i å få en ny ruspolitikk.

Han mener det er oppsiktsvekkende at Arbeiderpartiet av alle ikke støtter seg på det internasjonale kunnskapsgrunnlaget i ruspolitikken.

- Alt tyder på at vi har rett og Arbeiderpartiet tar feil. Det er anbefalt politikk å avkriminalisere på høyeste nivå internasjonalt. Hva er det de vet i Trøndelag Ap som verden ikke vet? Hvilken kompetanse og kunnskap er det de har som resten av verden ikke har fått vite om? spør Røneid.

Melby: - Ap tar lett på det

Venstre-leder Guri Melby skal fremme rusreformen på nytt med en gang det blir et nytt Storting etter valget. Håper er at flertallet har endret seg.

- Jeg blir like opprørt hver gang jeg hører Knuts historie. Det er så meningsløst. Både Knut og de andres historier gjør veldig sterkt inntrykk på meg. I hvert fall når han mener dette kunne vært unngått med en annen politikk, sier Melby, som mener «Ap-representanter tar for lett på det».

- Jeg var i en debatt med Maria Aasen-Svensrud (Ap) i forrige uke der hun avsluttet med et «nei, nei, da får vi bare leve med at vi er uenige». Så hører vi slike historier som den til Knut. Jeg er overrasket over at alt preller av på Ap, sier Melby.

Hun bruker det samme ordet som Knut Røneid om Arbeiderpartiets opptreden i vår.

- Jeg mener også at det var et svik det Arbeiderpartiet gjorde. Det er ingen tvil om at de var på vei i en annen retning. De hadde et program som åpnet for å gå inn for avkriminalisering. Det kom en stor utredning som ga dem det rommet, men så endte de opp med å bli mer opptatt av valgkamp og taktikkeri enn å redde liv.

- Svik. Det er et veldig sterkt ord?

- Det er det. Men jeg mener det, sier Melby.

Kjerkol viser til Ap-gjennomslag

Ingvild Kjerkol er helsepolitisk talsperson i Arbeiderpartiet og trekkes fram som favoritt til å bli ny helseminister etter Bent Høie.

Hun trekker fram at Arbeiderpartiet foreslo å gjøre noe med førerkortbeslag så sent som i vår.

- Knut Røneids sønn skrev på mobilen at han ikke klarte å leve med at førerkortet hans ble tatt. Det føles meningsløst. Arbeiderpartiet foreslo i Stortinget at beslag av førerkort på grunn av rusbruk skal ha sammenheng med kjøring i ruspåvirket tilstand og sånn sett være forholdsmessig. Det fikk heldigvis flertall, skriver Kjerkol i en e-post til Dagbladet.

Til Melby har Kjerkol følgende beskjed:

- Jeg synes Melby framstår noe rettroende her. Arbeiderpartiet foreslo straffefritak for rusavhengige og at påtaleunnlatelse skal være hovedregel for ungdom og førstegangsforseelser. I tillegg forslo vi at reaksjoner for bruk og besittelse slettes fra rullebladet etter 3 år, et forslag som Venstres representanter faktisk stemte for i Stortinget.

- Venstre fremstiller Arbeiderpartiets politikk veldig skjevt. Hvis Melby hadde vært mer opptatt av å få et bredt flertall i stortinget enn å skru opp volumet og karakteristikkene, kunne vi selvsagt fått en mer helhetlig rusreform hvor rusavhengige faktisk får helsehjelp og ikke straff, avslutter Kjerkol.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer