Knut Røneid mistet sønnen:

- Tidenes svik av Ap

Tidligere politimann Knut Røneid fant sønnen Kristoffer død hjemme på baderomsgulvet etter at han ble straffet for rusbruk. Han mener Arbeiderpartiet begikk «tidenes politiske svik» da de sa nei til rusreformen.

IKKE STRAFF: Knut Røneid jobber iherdig for å fjerne straffesporet i ruspolitikken. Han mener sønnen Kristoffer hadde vært i live hvis det ikke var for at han ble straffet for rusbruk. Foto: Jørgen Gilbrant
IKKE STRAFF: Knut Røneid jobber iherdig for å fjerne straffesporet i ruspolitikken. Han mener sønnen Kristoffer hadde vært i live hvis det ikke var for at han ble straffet for rusbruk. Foto: Jørgen Gilbrant Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

BERGEN (Dagbladet): - Jeg har ønsket å fortelle min historie for at ingen andre skal oppleve det vi har gjort. Ingen skal oppleve noe sånt. Det var ruspolitikken som ødela Kristoffer. Han var en helt normal og oppegående ungdom. Så var det så jækla viktig å straffe ham, sier Knut Røneid.

Han står foran bildet han selv har tatt av sønnen Kristoffers uoppredde seng som nå stilles ut i Grieghallen i Bergen. Flere bilder henger bortover som forteller om andre skjebner. Unge liv som ble ødelagt av rus - eller straff.

Røneid er ikke i tvil om at det var straffen som var utløsende for sønnens tragiske bortgang i 2015.

Kristoffer innrømmet overfor politiet å ha røkya hasj noen ganger. Resultatet var fratagelse av førerkortet, selv om han aldri hadde kjørt i ruspåvirket tilstand.

18-åringen kjøpte seg bil på mandag, dro på turer og jobbet hele uka. Fredagen mistet han førerkortet. Dagen etter søkte han etter selvmord på nettet for første gang.

Tre uker senere var det slutt. Knut Røneid fant selv gutten på badet tidlig om morgenen. Sengen var oppredd.

- Han hadde ingen psykiske problemer eller noen ting før han mistet førerkortet, sier Røneid som er helt sikker på at straffereaksjonene var direkte årsak til at det endte med selvmord.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.