Tidenes valgthriller i Tyskland

Kohl eller Schröder - eller kanskje ingen av dem. Aldri før har spenningen og usikkerheten om utfallet av et tysk valg vært større enn ved årets. Velgere i det tidligere Øst-Tyskland og dem som ennå ikke har bestemt seg, vil avgjøre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi representerer framtiden i Tyskland, sa statsminister Helmut Kohl på sitt avslutningsmøte i Mainz fredag kveld, vel vitende om at han har vært landets leder i 16 år og at han nærmer seg de 70. Han ba om støtte til ytterligere fire år og advarte mot en rød-grønn allianse av sosialdemokratene og De Grønne.

- En slik allianse er en fare for landets sikkerhet. Vi trenger en sterk stat, en stat der lov og orden gjelder, sa Kohl til rundt 15.000 tilhengere i Mainz.

Leder

Kohl er avhengig av sterk mobilisering i egne rekker for å ta igjen forspranget til sosialdemokratene og statsministerkandidat Gerhard Schröder. Sosialdemokratene (SPD) ligger på de siste målingene fra 1 til 4,5 prosentpoeng foran Kohls CDU og det bayerske søsterpartiet CSU.

Schröder har i stor grad brukt sin valgkamp til å peke på at Tyskland trenger forandring, at Kohl er trøtt og at han fortjener en godt betalt pensjonisttilværelse.

- Dere har valget mellom en ny giv eller stagnasjon, sa Schröder til sine tilhengere i Berlin i går kveld.

Øst

Både Kohl og Schröder har drevet intens valgkamp i det tidligere Øst-Tyskland. Utfallet der kan få direkte betydning for det endelige valgutfallet. Det hele står og faller på om eks-kommunistene, som kun har oppslutning av betydning i øst, blir representert i forbundsdagen. Ingen vil ha PDS med i regjering, og dersom partiet blir representert, vil det ytterligere minske sjansene for en SPD-De Grønne-koalisjon.

I tillegg er velgerne i øst langt mindre partitro og langt mer usikre enn i vest, hvilket gjør det enda vanskeligere å forutsi utfallet.

(NTB)