Tidenes valgthriller i Tyskland

Kohl eller Schröder - eller kanskje ingen av dem. Aldri før har spenningen og usikkerheten om utfallet av et tysk valg vært større enn ved årets. Velgere i det tidligere Øst-Tyskland og dem som ennå ikke har bestemt seg, vil avgjøre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Vi representerer framtiden i Tyskland, sa statsminister Helmut Kohl på sitt avslutningsmøte i Mainz fredag kveld, vel vitende om at han har vært landets leder i 16 år og at han nærmer seg de 70. Han ba om støtte til ytterligere fire år og advarte mot en rød-grønn allianse av sosialdemokratene og De Grønne.

- En slik allianse er en fare for landets sikkerhet. Vi trenger en sterk stat, en stat der lov og orden gjelder, sa Kohl til rundt 15.000 tilhengere i Mainz.

Leder

Kohl er avhengig av sterk mobilisering i egne rekker for å ta igjen forspranget til sosialdemokratene og statsministerkandidat Gerhard Schröder. Sosialdemokratene (SPD) ligger på de siste målingene fra 1 til 4,5 prosentpoeng foran Kohls CDU og det bayerske søsterpartiet CSU.

Schröder har i stor grad brukt sin valgkamp til å peke på at Tyskland trenger forandring, at Kohl er trøtt og at han fortjener en godt betalt pensjonisttilværelse.

- Dere har valget mellom en ny giv eller stagnasjon, sa Schröder til sine tilhengere i Berlin i går kveld.

Øst

Både Kohl og Schröder har drevet intens valgkamp i det tidligere Øst-Tyskland. Utfallet der kan få direkte betydning for det endelige valgutfallet. Det hele står og faller på om eks-kommunistene, som kun har oppslutning av betydning i øst, blir representert i forbundsdagen. Ingen vil ha PDS med i regjering, og dersom partiet blir representert, vil det ytterligere minske sjansene for en SPD-De Grønne-koalisjon.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer