Tidenes varmeste august i Bergen

De tre siste ukene har vært de varmeste på rad i Bergen noensinne. Årets sommer ligger dermed an til å sette ny varmerekord gjennom alle tider i den tidligere regnværsbyen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

August måned ligger også an til å bli den tørreste på lang tid. Hittil har det bare regnet en tidel av det som er normalt.

Ferske tall fra Vervarslinga på Vestlandet viser at de siste tre ukene har vært de varmeste noensinne, med 20,5 grader i gjennomsnitt.

- Vi må tilbake til august 1969 for å finne den nest varmeste treukersperioden. Da var middeltemperaturen 19,7 grader, opplyser førstekonsulent Lillian Kalve ved Vervarslinga på Vestlandet til bt.no.

Mot normalt

I tillegg til varmen, har det vært lite nedbør på Vestlandet i august. I gjennomsnitt faller det 190 millimeter i august. Så langt denne måneden har meteorologene bare registrert 18,4 millimeter.

Det er altså bare en tidel av normalen. I juli høljet det derimot ned i store mengder, nærmere bestemt 224 millimeter. Det er 51 prosent mer enn normalt.

Varmerekord

Så langt tyder alt på at sommeren 2002 skriver seg inn i værdagbøkene som den varmeste noensinne.

Gjennomsnittstemperaturen for juni, juli og hittil i august er 17,7 grader. I fjor var gjennomsnittet 14,2 grader. Fra tidligere er det sommeren 1997 som er tidenes varmeste, med 16,9 grader i gjennomsnitt.

Bergen kan notere seg enda en varmerekord denne månedene: For første gang har byen hatt ni dager med temperaturer over 25 grader, og gradestokken har ikke krøpet under 20 grader en eneste dag så langt i august.

  • I august 1996 og august 1997 var det over 25 grader i åtte av månedens dager.

    (NTB)