Tidenes verste byttehandel

I 2002 eksporterte Norge sjømat for 1,3 milliarder kroner til de nye EU-landene. Nå krever EU opp mot fire milliarder for at Norge skal kunne fortsette med dette.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kristian Skard

Den nye EØS-avtalen vil bli meget kostbar for Norge.

Verst av alt er det at Norge med grunnlag i GATT-avtalen kan blåse i tollkravene fra EU. Men etter det Dagbladet får opplyst fra sentrale kilder, tør neppe Norge bruke Verdens handelsorganisasjon i en tilspisset prosess mot EU.

Frihandel

I dag betaler ikke norske eksportører toll på makrell, lodde og sild som eksporteres til flere østeuropeiske land. Frihandelsavtalene med Polen, Tsjekkia og de andre søkerlandene til EU faller imidlertid ikke bort selv om landene blir medlem av EU. Det sikrer Generalavtalen om tolltariffer og handel (GATT), som seinere ble videreført i Verdens handelsorganisasjon. Både Norge og EU har undertegnet avtalen.

- Blås i kravene

Peter Ørbeck, jurist og førsteamanuensis ved Norges fiskerihøgskole i Tromsø, sier til Dagbladet at Norge i realiteten kan blåse av EUs tolltrusler i forbindelse med reforhandlingen av EØS-avtalen.

- GATT-avtalen slår entydig fast at frihandelsavtaler mellom land ikke skal reverseres. Det betyr at Norge uten tvil kan kreve fortsatt tollfrihet på fiskeprodukter til for eksempel Polen, sier Ørbeck til Dagbladet.

Frihandelsavtaler

I debatten rundt EU-utvidelsen blir det hevdet at Norge fra 2005 må regne med nye tollbarrierer for fiskeeksport til disse landene. Dette er et kjernespørsmål i forbindelse med EUs krav om en betydelig økning av Norges «EØS-kontingent». EU mener Norge må punge ut med flere milliarder kroner for å få delta i det nye, utvidete EU-markedet. Det er en kjent sak at EU i lengre tid har følt at Norge er en gratispassasjer i det indre markedet. Nå betaler Norge bare 200 millioner kroner årlig for å få delta.

I tillegg vurderer EU å kreve rett til å investere i norske fiskefartøyer - og dermed få rett til norske fiskekvoter.