Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Tidenes verste massakre

Eks-politimann mener hendelsen på Utøya er tidenes verste skyteepisode.

MANGE SKUDD: Anders Behring Breivik må ha hatt et kraftig våpen med seg til Utøya.
MANGE SKUDD: Anders Behring Breivik må ha hatt et kraftig våpen med seg til Utøya. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Over 84 personer er bekreftet drept etter massakren på AUF-leiren på Utøya fredag. Med bombingen av regjeringskvartalet er antallet omkomne nå oppe i minst 91 personer.

Politiet bekrefter at siktede benyttet et automatvåpen under skytingen i AUF-leiren. En tidligere politimann, med god kjennskap til våpenbruk og regelverk, er skremt over omfanget på Utøya.

- Dette må være tidenes verste massakre, sier han oppgitt til Dagbladet.

Ifølge Wikipedia gjør de foreløpige tallene Anders Behring Breivik til den største massemorderen gjennom tidene, sett bort ifra brann og bomber.

Ikke lett tilgjengelig Politimannen ønsker ikke å stå frem med navn på grunn av sin tidligere tilknytning til politiet.

Det er ikke kjent hvilken type våpen siktede hadde med seg til øya, men eks-politimannen tror den siktede må ha brukt et kraftig helautomatisk våpen under skytingen på sommerleieren.

Et våpen det er vanskelig å få tilgang til legalt.  

- Man må skille mellom et halvautomatisk og helautomatisk våpen. På et halvautomatisk lades våpenet automatisk for hvert skudd, men man må trekke inn avtrekker etter hvert skudd. På et helautomatisk kan man holde inne avtrekker og avfyre flere skudd, forteller han til Dagbladet.

Det er ingen, som lovlig kan eie et helautomatisk våpen i Norge unntatt politi og forsvaret.

Ikke plettfri vandel I dag kreves det at man minimum har vært medlem av en skyteklubb i seks måneder for å få registrert et vanlig våpen. Videre må det også gjennomføres et kurs i sikker våpenbruk.

Når det gjelder våpen til jakt, er det ingen krav om medlemskap i en skyteklubb. Eneste krav er at man er registrert i jegerregisteret.

Et plettfritt rulleblad er ikke alltid nødvendig.

Generelt er alle dommer for fyll, narkotika og vold diskvalifiserende, men som regel vil det bare føre til en karantenetid på noen år. Det finnes mange typer kriminalitet som ikke påvirker en mulighet til å erverve lovlige skytevåpen.
 
Skutt mange skudd Den tidligere politimannen og våpeneksperten tror, ut i fra omfanget på Utøya, at den siktede har hatt et våpen med god kapasitet. Han mener også at den siktede må ha avfyrt en god del skudd.   

- Han må også ha hatt en del magasiner klar, sider den tidligere politimannen og fortsetter:

- Du skal treffe rett for å ta livet av en person.

Tidenes verste Det er rundt tre år siden at norsk politi begynte å trene på håndtering av såkalte skolemassakre. Programmet ble innført under navnet «Skyting pågår» etter en rekke skyteepisoder på skoler blant annet i Finland og USA.

Hensikten med trening var å kunne ta ut den som utførte slike handlinger mens skytingen pågikk.