Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tidenes verste stormsesong

Og det ekstraordinære været forventes å fortsette i åra som kommer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Årets stormsesong i Nord-Atlanteren slår alle rekorder. Den gamle rekorden ble satt i 1933 og lød på 21 navngitte stormer. I år har imidlertid tallet kommet helt opp i fantastiske 26.

Og det er bare begynnelsen: 2005-sesongen har også rommet flest orkaner og kategori 5-orkaner - Katrina, Rita og Wilma - noensinne, ifølge Reuters.

Dyreste naturkatastrofe

Katrina, som ødela New Orleans seint i august, er den mest kostbare naturkatastrofen i USAs historie, ifølge BBC News.

Wilma, som herjet Golf-området for bare en måned siden, var på sitt sterkeste den kraftigste atlantiske orkanen noensinne.

National Hurricane Centers orkansesong varer fra 1. juni til 30. november - på papiret. Så seint som i forgårs ble det dannet en ny storm i Nord-Atlanteren: Epsilon, som har navn etter den femte bokstaven i det greske alfabetet etter at orkanen Wilma sprengte orkansenterets navneliste, ifølge CNN.

Selv om Epsilon ikke gjorde nevneverdig skade, reiser stormens eksistens spørsmålet om hva som er årsaken til det ekstraordinære antallet stormer i år.

Global oppvarming?

DEN 26. STORMEN: Satellittbilde av Epsilon i Nord-Atlanteren. Foto: Scanpix
DEN 26. STORMEN: Satellittbilde av Epsilon i Nord-Atlanteren. Foto: Scanpix Vis mer

Det spekuleres på om den økte orkanaktiviteten er resultatet av global oppvarming, som flere eksperter hevder. Andre, som National Oceanic and Atmospheric Administration, forklarer det uvanlige været med konvensjonelle årsaker som naturlige temperatursvingninger i havet og hjelp fra høyatmosfæriske vinder, skriver BBC News.

Det er imidlertid en mager trøst; de samme ekspertene advarer at hvis orkansyklusen fortsetter på det viset de forventer, vil orkanaktiviteten forbli høy i årevis og gjøre stor skade. 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media