Tidenes verste voldtektsår i Bergen

Flere voldtekter ble anmeldt av kvinner i Bergen i 1999 enn noensinne før. Men politiet tror flere av de anmeldte voldtektene kanskje aldri fant sted.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I løpet av fjoråret ble 43 voldtekter anmeldt av kvinner i Bergen. Det er en økning på nærmere 40 prosent i forhold til 1998, skriver Bergensavisen.

Flertallet kjenner ovegriperen

I hele 25 av sakene har kvinnene kunnet oppgi navn på overgriperen. Syv av kvinnene har oppgitt at de ikke kjenner navnet på overgriperen, og disse sakene har vært spesielt vanskelig å etterforske.

Politiet mistenker at flere av voldtektene aldri har funnet sted, og har allerede henlagt over halvparten av de 32 sakene.

Ingen spor

Etter at politiet har satt store styrker i gang med å finne gjerningsmennene, har man likevel ikke klart å finne spor etter gjerningsmannen, og ingen vitner har meldt seg.

Politiet tror dette i noen tilfeller kan skyldes at voldtekten rett og slett ikke har funnet sted, sier politiavdelingssjef Tove Lian Mathiesen til BA.

Hun understreker imidlertid at dette bare gjelder et fåtall av sakene, og at alle voldtektssaker har høy prioritet.

Ingen konsekvenser for kvinnen

Det kan være vanskelig å avgjøre om anmeldesen er falsk.

- I mange tilfeller er det ord mot ord, noe som gjør det vanskelig å bevise om en voldtekt har funnet sted eller ikke, sier Mathiesen.

Selv om politiet tviler på sannhetsgehalten i anmeldelsen, får det sjelden konsekvenser for kvinnene selv.

- Jeg har jobbet 20 år med sedelighetssaker i politiet, og i løpet av den tiden har jeg bare hatt to saker som har endt med domfellelse for falsk anklage, forteller Mathiesen.