29 år gamle Haley Arceneaux er en kreftoverlevende legeassistent ved et sykehus for barn i Texas.
Da hun bare var ti år gammel ble hun diagnostisert med krefttypen osteosarkom.
I ung alder var hun nødt til å ta opp kampen mot kreften og begynte på cellegiftbehandling. Hun måtte gjennom flere operasjoner for å redde lårbeinet, men til slutt ble hun nødt til å bytte det ut med en protese.
Etter en lang periode med tøffe behandlinger ble hun friskmeldt, og i ettertid har hun begynt å jobbe som legeassistent på den samme klinikken som behandlet henne for kreft, St. Jude barnesykehus i Austin i Texas.

Bare sivile i romfartøyet
Forrige måned ble hun stilt et spørsmål helt ut av det blå, fra arbeidsgiveren sin:
- Ønsker du å reise til verdensrommet?
Spørsmålet ble stilt uten forvarsel, og Arceneaux responderte med latter, men svarte at hun selvfølgelig ønsket det, skriver CNN Business. 29-åringen trodde sjefens spørsmål var rent hypotetisk, men det var absolutt ikke tilfellet.
Det er nå bekreftet at hun kommer til å være en av fire personer som skal reise i bane rundt jorda, i fartøyet «Inspiration 4».


Europa søker nye astronauter
Yngste amerikaneren noensinne
Ved å akseptere tilbudet blir Arceneaux den yngste amerikaneren gjennom tidene til å være i verdensrommet.
Hun blir også den første kreftoverlevende, og den første med en protese ute i verdensrommet. 29-åringen håper det vil inspirere andre med nedsatt funksjonsevne, som tidligere trodde slike store eventyr var utenfor deres grenser.
- Fram til dette oppdraget har alle astronauter vært nødt til å være i perfekt fysisk tilstand, og nå ser vi at ting forandrer seg. Det er utrolig å få representere og vise kreftpasienter hva som er mulig, sier Arceneaux.
Romfartøyet blir det første til å frakte en gruppe sivile i bane rundt jorda, uten noen profesjonelle astronauter ombord.
Hun fikk tilbudet om å bli med på romferden fordi en av sponsorene av romferden ønsker å øke amerikaneres bevissthet om veldedighet.
St. Jude barnesykehus fungerer ikke som et vanlig privatsykehus i USA, hvor hver pasient må betale for opphold, kirurgi og behandling selv. Pasienter på St. Jude får ingen regninger. Stedet som reddet Arceneaux fra kreft, er hvor hun senere fant drømmejobben.
Ingen begrensninger i verdensrommet
Arceneaux fikk mange begrensninger da hun måtte sette inn en protese der lårbeinet skal være, tilbake da hun hadde kreft.
Ikke alpint, ingen fallskjermhopp, ikke noen hopping på trampoline. Alt som kunne skape uregelmessigheter for protesen. Slik lød beskjeden fra den ortopediske kirugren hennes.
- Men nå sa han at «Du vil ikke ha noen begrensninger i verdensrommet», sier Arceneaux.
Det er ventet at «Inspiration 4» sendes ut i bane rundt jorda i oktober 2021.