Tidenes yngste på Sydpolen

Etter å ha nådd polpunktet, feiret de jul med en kransekakering og et fingerbøl konjakk. I kveld feirer Rolf og Eirik en ensom nyttår.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

25-åringene ble tidenes yngste på Sydpolen da de staket seg inn på den amerikanske polbasen 20. desember. Rolf Bae og Eirik Sønneland hadde tilbakelagt 2000 til tider bikkjekalde og stormfulle kilometer. Selv om de ble liggende fire-fem dager værfast i teltet på grunn av orkan, var de framme ei uke før tida.

I god form og kjempeglade ringte de Jakob Bae - faren til Rolf.

- Det var kjekt at det hadde gått så bra. Vi var bekymret fordi vi hadde hørt så lite fra dem, forteller Jakob til Dagbladet.no.

Dro pulkene opp 3000 meter

Kommunikasjonsutstyret som skulle varsle posisjonen deres hvert døgn, fungerte dårlig. De fikk heller ikke sendt meldingene de ønsket. Dette ble verre jo nærmere polpunktet de kom, men de kom aldri i nød - så det gikk bra. Det største uhellet var en pulk som brast, men det fikk de fikset med tau.

- De sleit fælt i starten med å dra de tunge pulkene opp de 3000 høydemeterene til polplatået. Da var det også mye dårlig vær. Men etter det har været og turen vært strålende. Sønnen min fortalte at han var i sitt livs form, forteller Jakob.

Nyttår uten raketter

På Scott og Amundsen-basen ble de tilbudt dusj, mat og seng - men de takket nei! De skulle nemlig fortsette videre til McMurdo-basen dagen etter, og ønsket å gjøre det uten å motta hjelp underveis. Så det ble nok ei natt i teltet.

Julaften var eneste dagen de unnet seg noe utenom den vanlige frysetørkede maten.

- De hadde en kransekakering på deling og et fingerbøl konjakk hver. Det ble sikkert litt av en feiring, sier Jakob.

- Har de med noen raketter til i kveld?

- Nei, i kveld blir det frysetørket mat alene i teltet.

Rekordlang overvintring

De er ventet på McMurdo-basen 1. februar. Der tar de båt til Tasmania og fly videre til Norge hvor de er ventet i midten av februar.

25-åringene forlot Troll-basen 21. oktober. Der hadde de overvintret siden desember 1999 med ekpedisjonsmedlemmene Gunnar Børre Thoresen (66) og Frode Nedrebø (26). De to ble igjen da de to friskusene spente på seg skiene og hver sin 160 kilos pulk.

- Ja, jeg angrer litt på at jeg ikke ble med, innrømmer Frode som er turens mekaniker.

Stortrives i Antarktis

Det var aldri meningen at han skulle bli med, men når han hørte hvor greit turen gikk, ble han litt misunnelig. Gunnar som var ekspedisjonens lege, har allerede forlatt basen. Folkene fra Norsk polarinstitutt har ankommet, og igjen er det fullt liv på forskningsbasen. Frode drar 7. januar og er hjemme fem-seks dager seinere.

- Det har vært et meget bra år her i Antarktis. Det har vært veldig annerledes, og det blir rart å komme hjem, sier han.

Hjemme i Norge skal han begynne å jobbe som elektriker igjen.

Dagbladet.no skrev om ekspedisjonen 23. august i år. Der kan du lese mer om forberedelsene, 55 minusgrader og hilsningene fra kong Harald og Bill Clinton.

Du kan også besøke hjemmesida til Norsk Antarktis Ekspedisjon.

TOPPFORM PÅ POLPUNKTET: Rolf Bae (til venstre) og Eirik Sønneland entret sydpolen 20. desember. Turen gikk kjappere enn ventet, og underveis var det bare småtrøbbel.
2000 KILOMETER TIDLIGERE: Ekspedisjonen besto av Gunnar Børre Thoresen (66) (fra venstre), Frode Nedrebø(26), Eirik Sønneland (25) og Rolf Bae (25).
SISTE METERENE: De amerikanske forskerne tilbød mat, dusj og seng, men våre tøffe norske polhelter takket pent nei.