Tidlig mens gir tidlig sex

Ny forskning viser at jenter som får menstruasjonen i ung alder, også har tidlig seksuell debut. De får også problemer med kjønnssykdommer, uønskede graviditeter og rus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er ikke bare lett å ha en kropp som er voksen, men enda ikke være voksen i hodet, sier dr. Karin Edgardh, overlege ved Olafiaklinikken i Oslo.

Den svenske forskeren har i sin omfattende undersøkelse på 2000 svenske 17-åringer påvist at denne gruppen med unge modne, kvinner oftere kommer ut for vansker i oppveksten enn jenter som er seinere utviklet.

Kjønnsykdommer

- Jenter som får sin første menstruasjon før eller når de er 11 år, har sitt første samleie tidligere enn jenter som kommer senere i puberteten. En langt større andel av disse jentene debuterer før de fyller 15. Disse jentene får oftere kjønnssykdommer, uønskede graviditeter, og har større rusproblemer enn jenter som får sin første mens etter at de har fylt 12 år. De tar også kortere utdannelse, og flere faller utenfor skolen, sier Edgardh.

Resultatene fra undersøkelsen er nå offentliggjort i det internasjonale forskningstidskriftet Sexually Tramsmitted Infections.

Risiko

- En del av det å bli voksen, er å lære seg å ta en viss risiko, og det første samleiet er både risikofylt og en glede for unge mennesker. Men de som debuterer tidlig ser ut til å ta større risiko.De røyker tidligere, har sex, drikker alkohol, og skulker oftere skolen. Det er klart at en slik risikoatferd henger sammen med tidlig pubertet, sier hun.

- Dette er en følsom periode for alle jenter, men kanskje vanskeligst for dem som bli oppfattet som eldre enn de er. Jenter på 13 - 14 år ser fysisk mye eldre ut enn sin alder. De går på byen, får kontakt med eldre gutter, og de begynner å eksperimentere med sex. Men når de er så unge er det vanskelig å si ifra om prevensjon, og mange vet ikke hvordan de beskytter seg. Derfor får langt flere av dem med tidlig debut kjønnssykdommer.