Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tidlig middag gjorde de eldre undervektige. Så fikk sykepleier Mohsen en idé

- Går aldri tilbake.

NYE RUTINER: Sykepleier Mohsen Jamei forteller om eldre som spiser og sover bedre etter rutineendringer. Foto: Privat / Bjørkelia bokollektiv
NYE RUTINER: Sykepleier Mohsen Jamei forteller om eldre som spiser og sover bedre etter rutineendringer. Foto: Privat / Bjørkelia bokollektiv Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi går nok aldri tilbake til de gamle rutinene, sier sykepleier og ernæringsansvarlig ved Bjørkelia bokollektiv på Gjøvik, Mohsen Jamei, til Dagbladet.

Etter å ha bitt seg merke i at flere av de eldre ved eldrehjemmet var undervektige og ikke spiste nok middag, forsto han at det måtte endringer til.

JOBBET MED ELDRE I 26 ÅR: Mohsen Jamei har jobbet med eldre i 26 år, og ni av dem ved Bjørkelia bokollektiv. Foto: Privat
JOBBET MED ELDRE I 26 ÅR: Mohsen Jamei har jobbet med eldre i 26 år, og ni av dem ved Bjørkelia bokollektiv. Foto: Privat Vis mer

- De spist frokost fram til halv elleve, elleve, og så skulle de spise middag klokka 13.30. Det er klart de ikke rakk å bli sultne til middag på så kort tid, sier sykepleieren til Dagbladet.

I mars, som en del av et prøveprosjekt i forbindelse med at Jamei fikk tittelen ernæringsansvarlig, begynte de å servere middagen klokka halv fire om ettermiddagen. Tidsjusteringen på to timer har gjort underverker, sier sykepleieren.

Fra 39 til 50 kilo Saken ble først omtalt i fagmagasinet Sykepleien.

- Det har vært utelukkende positivt. De eldre har gått opp i vekt, og de som var undervektige er ikke lenger det. De sover bedre om natta, de får mer tid til å drive med aktiviteter og å være en del av fellesskapet, sier Jamei til Dagbladet.

Én beboer som var nede i 39 kilo nærmer seg nå 50 kilo.

PÅ GJØVIK: Ved Bjørkelia bokollektiv for eldre bor det 24 personer. Foto: Mohsen Jamei
PÅ GJØVIK: Ved Bjørkelia bokollektiv for eldre bor det 24 personer. Foto: Mohsen Jamei Vis mer

- De andre har gått opp alt fra to, tre kilo til ni kilo. Det varierer fra person til person. Det er selvsagt ikke meningen at alle skal legge på seg, men de skal ikke tape vekt og de skal ikke være undervektige. Nå har vi tid og mulighet til å kartlegge matvanene og sørge for at vi får passet ekstra på de som før ikke spiste så mye, sier han.

- Helt annen ro Tidligere gikk det slag i slag med stell, måltider, rapportskriving, møter og egen lunsjpause for de ansatte. Nå har de for første gang god tid, forteller sykepleieren.

- Vi ser at det har blitt en helt annen ro på avdelingen. Nå har vi bedre tid til å bare være sammen, og de eldre har fått mye bedre tid på seg til å spise opp. De kan sitte i en time - eller to - om de vil.

Prøveprosjektet ble først utført på én avdeling, men nå har Bjørkelia bokollektiv endret middagstida på alle sine tre avdelinger. Nå spiser alle de 24 demente eldre middag klokka 15.30. 

- Det var mange som var skeptiske til å begynne med noe nytt. Jeg har jobbet med eldre i 26 år, så jeg vet at de er vant til rutiner. Men folk har ikke vært annet enn positive. 

Nå spiser de eldre frokost fram halv elleve, elleve, før de får et mellommåltid 13.30 og middag 15.30. Mellom 19 og 19.30 serverer de kveldsmat.

Jamei oppfordrer andre eldrehjem til å se over sine egne rutiner. Han kan ikke få rost endringene nok.

- Man må selvsagt se om man får det til - det er ikke sikkert det er mulig på alle eldrehjem, og det må jo være opp til hver avdeling. Men her har det gått veldig fint, og vi ser at det har vært viktig for de eldre. Vi har fokus på mat og aktivitet, det er noe av det viktigste som finnes, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!