Tidlig på banen i år

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Vi vet ikke om det er tilbakegang på et par meningsmålinger den siste tida som har fått Carl I. Hagen til å spille ut innvandringskortet i valgkampen allerede nå. Hittil har han holdt seg til andre temaer i de forpostfektningene til kommunevalgkamp vi har hatt. Men forslaget om skoleuniformer har åpenbart ikke slått særlig godt an hos velgerne. Så deiser han innvandringspolitikken i bordet.
  • I et intervju i Dagsavisen i går sa han at Fremskrittspartiet vil kreve et tak på hvor mange som skal få asyl her i landet for å gi regjeringen støtte til neste års statsbudsjett. På liknende måte som for andre budsjettposter må regjeringen holde seg til de bevilgningene Stortinget har gitt. Han vil ikke lenger godta at budsjettene sprekker. I praksis betyr det at når regjeringens anslag over antall asylsøkere som ventes til landet er nådd, så skal grensa stenges. For da er pengene brukt opp. Regjeringen kan jo ikke bygge flere veier enn det Stortinget har bevilget penger til heller.
  • Hagen vet selvsagt at regjeringen aldri vil gå med på et slikt krav. Ingen regjering vil kunne gjøre det. For ingen er i stand til å forutsi hvor mange asylsøkere som vil komme til landet. Det avhenger i stor grad av internasjonale kriser og forhold som ligger langt utenfor vår rekkevidde å ha noen innflytelse over. Derfor ble forslaget også kontant avvist i løpet av gårsdagen.
  • Hagen sier han vil bruke denne saken i de deler av landet hvor det er mange utfordringer på dette feltet. I praksis vil det først og fremst si Oslo. Men han vet også at en slik debatt ikke vil begrense seg til hovedstaden. Dermed har han satt dagsorden for Fremskrittspartiets valgkamp. Det er ikke uventet. Selv om han også tidligere har sagt at valgkamper må dreie seg om andre spørsmål, har Fremskrittspartiets motstand mot den offisielle innvandringspolitikken slått ut for fullt når valgdagen har nærmet seg. Heller ikke i år skal vi spares for det.