Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tidlig slakt

Høyesteretts historie er utsolgt fra Cappelens Forlag. Da bør det komme et nytt opplag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HØYESTERETTS historie, «Siste ord», er blitt en salgssuksess. Det er ikke snakk om noen bestselger, naturligvis, men de to bindene skrevet av historikerne Nils Rune Langeland og Erling Sandmo er nærmest utsolgt fra forlaget. Opplaget var lite, bare 1200, og fordi Høyesterett selv kjøpte 800 eksemplarer, ble det få igjen i fritt salg. Og den delen ble altså utsolgt fra Cappelen i løpet av tida fra bindene ble lansert i november i fjor til februar i år.

I EN SLIK situasjon pleier forlagene å trykke opp et nytt opplag. Det er god reklame i det. Men det burde også være gode muligheter for ytterligere salg av verket. En ting er at mottakelsen blant anmelderne og andre som har lest det, er overveldende positiv. «Institusjonen har... fått en fremragende fortalt historie», skrev f eks professor i rettshistorie Dag Michalsen i Nytt Norsk Tidsskrift nylig. Men dessuten er de potensielle interessentene unektelig et kjøpesterkt publikum. At også jusstudenter, historiestudenter og kanskje til og med statsvitenskapsstudenter vil ha interesse av verket som lærebøker i mange år framover, anser jeg som sannsynlig.

NÅR ET FORLAG påtar seg oppgaven å utgi en stor offentlig institusjons historie, påtar det seg også et kulturpolitisk ansvar for og en forpliktelse til å gjøre verket tilgjengelig over lengre tid enn tre måneder. Høyesterett bør ikke behandles som en døgnflue. Cappelen fikk oppdraget fordi forlaget underbød alle de andre konkurrentene i anbudsrunden. Men det må jo ikke innebære at verket så å si slaktes før det har fått sjansen til å leve et liv ute i markedet. Forlaget har tatt ut en god fortjeneste på verket. Men det virker som om Cappelen forutsetter at verket egentlig ikke skal leses. Dette er første gang vår tredje statsmakt blir beskrevet av historikere som historisk gjenstand. Tidligere er det utgitt en juridisk Høyesteretts-historie, og det var i 1915. Langeland og Sandmo har gjort et pionerarbeid, og verket er leseverdig for både leg og lærd, jurist som vanlig samfunnsinteressert borger.

MYE TYDER PÅ at forlaget bommet på opplaget. Men en forlagstabbe blir ikke bedre av at det begås en til. Det er for tidlig med vårrealisasjon av «Siste ord», selv om høstens kolleksjon har meldt seg. Et sånt verk må kunne leve mer enn et kvart år. I andre forlag tar de vare på verk i 20-30 år. Det er nesten så jeg vil si til Cappelen: Kan dere ikke gi verket til Pax, de har jo overtatt Francis Sejersted fra Cappelen og har nylig gitt ut både Hydros 100-årshistorie og verkene i forbindelse med jubileet for unionsoppløsningen, for å nevne noen.

HVIS CAPPELEN virkelig har bestemt seg for ikke å trykke et nytt opplag, må saken snarest ankes til kjæremålsutvalget, hvis man har noe sånt i forlagsverdenen. Dette er under Høyesteretts verdighet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling