- Tidligere anmeldelser uten betydning

14 ameldelser har ikke relevans, ifølge Spesialenheten for politisaker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De 14 anmeldelsene mot de to politimennene i Obiora-saken har etter Spesialenhetens oppfatning ingen betydning for den aktuelle saken i Trondheim.

TV 2 meldte mandag at det gjennom årene er inngitt i alt 14 anmeldelser mot de to politifolkene som også er anmeldt etter at Eugene Obiora mistet livet under en arrestasjon den 7. september i fjor.

Les også: Obiora-politimenn anmeldt for vold 14 ganger

- Samtlige saker ligger i det materialet vi sendte til Riksadvokaten i slutten av september, sier leder for Spesialenheten Jan Egil Presthus til NTB. Han opplyser at de fleste sakene er henlagt av statsadvokaten i SEFOs tid, men flere av dem har også blitt klaget videre til Riksadvokaten og er dermed avgjort av øverste påtalemyndighet.
Ingen rød tråd
Presthus sier sakene er gjennomgått fordi advokat Abid Raja på vegne av avdødes familie har bedt om drapstiltale mot politimennene fordi han mener å se en tendens i politifolkenes arbeidsmetoder som kan føre til et så dramatisk resultat som pågripelsen av Obiora fikk.

- Vi kan ikke i materialet finne dekning for en slik påstand. Det er klart at politifolk som gjør tjeneste i hundepatruljene får mange anmeldelser mot seg. Slik har det også vært i dette tilfelle, men vår konklusjon er at vi i sakene ikke finner noe som har relevans til nærværende sak, sier Presthus.

Han regner med at saken snart er ferdig behandlet hos Riksadvokaten


Busch: Like om hjørnet
Riksadvokat Tor-Aksel Busch sier til NTB at det ikke kommer noe fra Riksadvokaten denne uken, men det går mot en sluttbehandling av saken uten at han nå kan gi noen dato.

Siktemålet med den nye etterforskningen som Riksadvokaten ba om i sommer var å få avklart enkelte forhold som kan være av betydning for vurderingen av om det ble begått noe straffbart fra politiets side.

Riksadvokaten ba ikke om en gjennomgang av tidligere saker. Det har Spesialenheten gjort på oppfordring fra bistandsadvokaten, Abid Raja.

Da Spesialenheten gjorde sin ordinære gjennomgang av Obiora-saken konkluderte den med henleggelse. Avgjørelsen ble innklaget til Riksadvokaten som etter en tids vurdering ba om ytterligere etterforskning.

Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer

Da Spesialenheten sendte saken til Riksadvokaten i slutten av september var det uten noen spesiell anbefaling.

(NTB)