SENDTE LIVE: Brenton Tarrant er utpekt som gjerningsmann bak angrepet på New Zealand fredag, der minst 49 mennesker ble drept. Han sendte handlingen direkte på Faceook under navnet og Tarrant har også publisert et 74 siders langt manifest. Foto: Skjermdump
SENDTE LIVE: Brenton Tarrant er utpekt som gjerningsmann bak angrepet på New Zealand fredag, der minst 49 mennesker ble drept. Han sendte handlingen direkte på Faceook under navnet og Tarrant har også publisert et 74 siders langt manifest. Foto: SkjermdumpVis mer

Tidligere arbeidsgiver: - Forandret seg etter reise

Brenton Tarrant (28) var dedikert i jobben som personlig trener, sier hans tidligere arbeidsgiver.

Den australske statsborgeren Brenton Tarrant er av australske myndigheter utpekt som mannen bak terrorangrepet i Christchurch på New Zealand natt til fredag.

Politiet på New Zealand har ikke ønsket å bekrefte mannens navn, men bekreftet at en mann i slutten av 20-åra er siktet for drap og vil framstilles for retten i morgen.

ABC News skriver at Tarrant tidligere jobbet som personlig trener på Big River Gym i New South Wales i Australia. Hans arbeidsgiver, Tracey Gray, bekrefter at 28-åringen var ansatt der fra 2009 til 2011. Etter dette skal han ha reist til Europa og Asia.

- Han var en veldig dedikert trener. Han jobbet med programmet vi har som tilbyr gratis trening til barn. Han var veldig opptatt av dette, sier hun til ABC News.

Hun sier at Tarrant gjorde det han kunne for å hjelpe andre i jobben som personlig trener, og at han var lidenskapelig opptatt av trening og fitness. Han skal også ha tjent penger på kryptovaluta.

Gray sier at hun ikke så for seg at Tarrant var opptatt av våpen, men legger til at hun tror noe forandret seg i ham de årene han var på reise. Ifølge ABC News reiste han blant annet til Nord-Korea.

- Jeg kan helt ærlig ikke tro at noen som jeg hadde daglig kontakt med, kunne gjøre noe så ekstremt, sier hun.

ØYEVITNE: Mahmoud Nassir var vitne til de brutale angrepene i Christchurch. Tre menn er pågrepet etter angrepene, som omtales som terror. En av dem, en mann i slutten av 20-åra, er siktet for drap. Foreløpig er 49 personer bekreftet drept i de to angrepene. Video: CNN Vis mer

Filmet angrep

Under profilen Brenton Tarrant på Facebook har den 28 år gamle mannen publisert en lenke til et langt «manifest» om hvorfor han skal ha utført angrepet, og har i tillegg lagt ut en 17 minutter lang livestream på Facebook.

I «manifestet» hyller Tarrant blant andre Anders Behring Breivik.

Videoen viser videre at skytteren har på seg et hjelmkamera før han går inn i moskeen og åpner ild. Ifølge videoen er han inne i moskeen i tre minutter før han går tilbake til bilen. Der skal han ha hentet mer ammunisjon, før han gikk tilbake igjen i moskeen.

Skytteren klarte å blokkere utgangen til moskeen, og ladet våpenet sitt flere ganger under angrepet.

49 mennesker har så langt mistet livet i de to angrepene.

- Godt planlagt

Tre menn er pågrepet etter angrepene på de to moskeene i Christchurch.

Politisjef Mike Bush fortalte på en pressekonferanse at de etterforsker hvordan de to andre er involvert.

Politiet pågrep først fire personer etter angrepet. Bush opplyser at den fjerde personen, en kvinne, trolig ikke har noe med angrepene å gjøre.

Han forteller at verken politiet i Australia eller New Zealand var kjent med de mistenkte fra før av. En del av etterforskningen er å se om det er noe politiet kunne gjort for å forhindre angrepene.

Bush sier at angrepene ser ut til å være godt planlagt.