MILLIARDSMELL: Einar Aas (47) gikk den 10. september på en milliardsmell etter kraftgambling. Nå har han funnet en løsning med kreditorene. Foto: Agder Energi, John T. Pedersen / Dagbladet
MILLIARDSMELL: Einar Aas (47) gikk den 10. september på en milliardsmell etter kraftgambling. Nå har han funnet en løsning med kreditorene. Foto: Agder Energi, John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Tidligere arbeidsgiver strittet imot avtalen: Syntes Einar Aas fikk beholde for mye

Kraftspekulanten får blant annet beholde storslått eiendom i Grimstad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

At kraftspekulanten Einar Aas, i flere år Grimstad kommunes største skattyter, i dag fikk på plass en avtale med sine kreditorer, satt langt inne.

Konserndirektør Steffen Syvertsen i Agder Energi bekrefter at kraftselskapet bare motvillig godtok avtalen, som kommer etter en milliardsmell på kraftspekulasjon på råvarebørsen Nasdaq den 10. september.

- Vi har hatt innvendinger mot avtalens innhold, sier Syvertsen til Dagbladet.

- Ville ikke ha endret noe

Da Agder Energi i dag torsdag ettermiddag som sistemann endelig sa ja til avtalen mellom Aas og de 166 medlemmene i råvarebørsen Nasdaq Commodities, var det nesten et døgn etter at fristen hadde gått ut.

- Ett medlem, Agder Energi, er uenig med avtalen, men har bestemt seg for å ikke komme med flere innvendinger, skriver Nasdaq i en pressemelding i ettermiddag.

Nasdaq opplyser til Dagbladet at «Aas og hans familie kommer til å få beholde sitt hjem i Grimstad, sammen med en del personlige eiendeler».

Når Agder Energi til slutt sa ja, var det fordi kraftselskapet innså at det ikke var noe å hente på å fortsette motstanden.

- Ytterligere forhandlinger ville ikke ha endret utfallet, da de øvrige medlemmene hadde akseptert avtalen. Det ville bare ha blitt mer tidsbruk og økte kostnader, uten at det ville blitt noen endring, forklarer Steffen Syvertsen til Dagbladet.

- Får for mye

Han vil ikke gå inn på avtalens innhold, men henviser til konsernsjef Tom Nysted, som i ettermiddag sier dette til Dagens Næringsliv:

- Vi synes han blir sittende igjen med for mye i forhold til hva han har belastet fondseierne. Det er ikke til å stikke under stol at en del av dette oppgjøret går mot en av våre eiere, Grimstad kommune.

Til Dagbladet sier rådmannen i Grimstad i kveld at hun ikke vil spekulere i hva avtalen kan bety for kommunen.

Agderposten har tidligere skrevet at Einar Aas ifølge eksperter kan ha krav på å få tilbakeført over 208 millioner kroner i innbetalt skatt gjennom en såkalt underskuddstilbakeføring, og at 98 millioner av dette gjelder skatt til kommunen.

Det er ironisk at det nettopp er Agder Energi som var mest motvillig til å si ja til forhandlingsløsningen:

Slik Dagbladet skrev i oktober i fjor, var Einar Aas i sin tid ansatt i Agder Energi-eide Interkraft Trading - som den siste jobben han hadde før han begynte for seg selv.

Fra topp til bunn

På det tidspunktet tronet Aas suverent på toppen av Grimstad kommunes skatteliste, med en formue på 2,2 milliarder kroner, en inntekt på 833 millioner kroner og en skatt på 227 millioner kroner, alt sammen for likningsåret 2016.

Et år senere unngikk han konkurs med knapp margin.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer