Tidligere Blackwater inn i «norsk» område i Afghanistan

Komplisere bildet for Norge, mener PRIO-direktør.

INN I AFGHANISTAN:  Xe Services, som tidligere het Blackwater er mest kjent for sine omstridte oppdag i Irak. På dette akrkivbildet følger en Blackwater-vakt Paul Bremer som var USAs sivile administrator i Irak etter invasjonen. Foto: EPA/ALI HAIDER
INN I AFGHANISTAN: Xe Services, som tidligere het Blackwater er mest kjent for sine omstridte oppdag i Irak. På dette akrkivbildet følger en Blackwater-vakt Paul Bremer som var USAs sivile administrator i Irak etter invasjonen. Foto: EPA/ALI HAIDER Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

||| USA har gitt et omstridt, privat sikkerhetsselskap - tidligere kjent som Blackwater - i oppgave å vokte amerikansk eiendom i Mazar-i-Sharif.

Det private sikkerhetsselskapet vil operere i samme landskap som norske stryker i den afghanske provinshovedstaden. Blackwater skiftet nylig navn til Xe Services. Det er datterselskapet US Training Center som nå rykker inn med sitt personell, skriver Bergens Tidende.

Avisen forteller at personer med tilknytning til selskapet har vært involvert i en rekke skyteepisoder, inkludert drap på sivile, i både Irak og Afghanistan, senest i Kabul i begynnelsen av mai.

Utenriksdepartementet har så langt valgt å ikke kommentere saken.

Men PRIO-direktør Kristian Berg Harpviken er kritisk til private sikkerhetsselskapers rolle i Afghanistan. Han mener at Xe Services inntreden i Mazar-i-Sharif kompliserer bildet for Norges del:

- Særlig fordi de beveger seg inn på områder som vanligvis er statenes egen krigsmakt, og det fører til en privatisering av krigsmakten. Dette er selskaper som ikke bare har vært involvert i skyteepisoder, men som også har drevet fengsler og deltatt i mange typer operasjoner, sier Harpviken til BT.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer