Tidligere CIA-agent i ny bok: - USA tok feil om Saddam Hussein

Saddam Husseins bruk av masseødeleggelsesvåpen viser seg å ikke stemme, hevdes det i en ny bok.

TATT: Her tar USAs spesialstyrker Saddam Hussein 14. desember 2003. Foto: Military.com / EPA / NTB Scanpix 
TATT: Her tar USAs spesialstyrker Saddam Hussein 14. desember 2003. Foto: Military.com / EPA / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I en ny bok som kommer i slutten av desember, signert tidligere CIA-agent John Nixon, omtales nye detaljer rundt Saddam Hussein.

Noen av detaljene skriver han i Time og Daily Mail.

John Nixon var en del av CIA-temaet som hadde som mål å fengsle Saddam Hussein og deretter henrette ham.

Den tidligere agenten har flere ganger avhørt Hussein, og i hans bok «Debriefing The President: The Interrogation Of Saddam Hussein», som kommer ut 26. desember, forteller han om detaljer som Hussein skal ha fortalt i avhør.

Saddam Hussein, som tidligere var Iraks president, ble pågrepet i 2003 og satt i fengsel i tre år før Hussein ble henrettet i sin hjemby Tikrit 30. desember 2006.

Kjemiske våpen

Ifølge Nixon tok USA feil rundt Hussein hans våpenbruk i Irak-Iran-krigen på 80-tallet. I mange år trodde USA at Irak brukte kjemikalier i våpen.

- Vi hadde aldri tenkt å bruke masseødeleggelsesvåpen. Det ble ikke diskutert, skal Hussein ha sagt i et avhør, skriver Nixon i Daily Mail.

I boka skriver Nixon at utsagnet ikke var noe de forventet å høre fra Hussein. Ifølge Nixon skal amerikanske og britiske myndigheter ha brukt Iraks bruk av masseødeleggelsesvåpen som en grunn til å rettferdiggjøre den omstridte invasjonen av Irak, skriver Independent.

Britene får refs

I en rapport som kom ut i juli i år, blir britiske myndigheter kritisert for sin deltakelse i Irak-krigen. Blant annet får de kritikk for å delta i invasjonen før de utelukket fredelige alternativer for nedrusting.

Irak-kommisjonens leder John Chilcot mente britiske embetsfolk burde visst at det både var risiko for interne konflikter mellom Iraks ulike folkegrupper og generell ustabilitet etter Saddam Husseins fall, så vel som for økt aktivitet fra al-Qaida.

Det var nettopp dette, blant annet økt aktivitet fra al-Qaida, Hussein advarte om i avhørene, ifølge John Nixon. Hussein mente at USA gjorde en feilvurdering.

- Ånden for å lytte og forståelsen var ikke der, skas Hussein ha sagt i et avhør.

- Dere kommer til å mislykkes. Dere kommer til å oppdage at det ikke er så lett å styre Irak. Dere kjenner ikke språket, historien og den arabiske sinn, sa Hussein.

Første møte

Nixon kritiserer daværende president George W. Bush for at han kun «hørte det han ville høre» om saken.

Forfatteren forteller også om sitt første møte med Saddam Hussein. I sitt første møte satt Hussein på en metallklappstol, iført en hvit dishdasha kjortel og blå vattert vindjakke.

- Kan denne store, uflidde mannen virkelig være Saddam Hussein, den hensynsløse diktatoren i Irak? Den mest ettersøkte mannen i verden? skriver Nixon om sine tanker om Hussein.