Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tidligere CIA-agent pågrepet – kan ha avslørt spioner i Kina

En tidligere CIA-agent er pågrepet i USA og mistenkes for å ha lekket navnene på flere amerikanske spioner til kinesiske myndigheter. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge New York Times mistenkes mannen for å være en såkalt «muldvarp» som har hjulpet kinesiske myndigheter med å avsløre identiteten på flere amerikanske spioner og informanter i Kina.

Ifølge avisen ble flere av informantene drept og arrestert i en systematisk aksjon fra 2010 og utover, som senere er blitt omtalt som en av USAs største etterretningsfiaskoer i nyere tid.

Etterforskningen av saken startet i 2012 etter at CIA hadde begynt å miste informantene sine i Kina.

Fant topphemmelig materiale

Den 53 år gamle tidligere agenten som nå er pågrepet skal lenge ha vært i søkelyset, men det har vært uklart om lekkasjene også kan skyldes at Kina har hacket CIAs datasystemer.

Mannen sluttet i etterretningsorganisasjonen i 2007 og skal senere ha jobbet i Hongkong.

Ifølge rettsdokumenter skal FBI-agenter i hemmelighet ha gjennomgått mannens bagasje da han var på reise i USA i 2012 og ha funnet topphemmelig materiale.

- Agenter fant to små bøker med håndskrevne notater som inneholdt gradert informasjon, inkludert ekte navn og telefonnumre til kilder og hemmelige CIA-ansatte, notater fra møter med informanter, møtesteder og adressene til skjulte lokaler, heter det i dokumentet.

Pågrepet på flyplassen

Foreløpig er den tidligere CIA-agenten siktet for ulovlig besittelse av forsvarsinformasjon, noe som kan gi opp til ti års fengsel.

Mannen ble pågrepet da han landet på JFK-flyplassen i New York mandag. Foreløpig ønsker ikke myndighetene å kommentere hvorfor det har tatt så lang tid før det er tatt ut siktelse og hvorvidt agenten kan ha lekket materiale til utlandet.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!