MØTTE CIA: Donald Trump ga tommel opp til CIA og tommel ned til pressen da han møtte opp på CIAs hovedkontor lørdag. Foto:  REUTERS / Carlos Barria / NTB scanpix
MØTTE CIA: Donald Trump ga tommel opp til CIA og tommel ned til pressen da han møtte opp på CIAs hovedkontor lørdag. Foto:  REUTERS / Carlos Barria / NTB scanpixVis mer

Tidligere CIA-direktør raser mot Trump: - Han burde skamme seg

Feiden fortsetter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagen etter at han offisielt ble USAs president møtte Donald J. Trump CIA ved deres hovedkvarter i Virginia.

400 CIA-ansatte hadde møtt opp og Trump brukte anledningen til å rose etterretningstjenesten.

- Det er ingen som føler like sterkt om etterretningsmyndighetene og CIA enn Donald Trump, sa han under den direktesendte tv-opptredenen.

- Burde skamme seg

SINT: Den nylig avtroppede CIA-direktøren lot seg irritere av Trumps opptreden ved CIAs hovedkontor lørdag. Foto: AFP PHOTO / ZACH GIBSON / NTB scanpix
SINT: Den nylig avtroppede CIA-direktøren lot seg irritere av Trumps opptreden ved CIAs hovedkontor lørdag. Foto: AFP PHOTO / ZACH GIBSON / NTB scanpix Vis mer

Trump har hatt et noe anstrengt forhold til amerikanske etterretningsmyndigheter, men lørdag var altså tonen en ganske annen.

En som ikke lar seg imponere av Trumps ros, er den avtroppende CIA-direktøren John Brennan, skriver CNN.

Han er spesielt irritert på at Trump holdt sitt møte med CIA i lobbyen i deres hovedkontor, foran en minnevegg som inneholder 117 stjerner, til minne om CIA-offiserene som har blitt drept på jobb.

Ifølge Brennans tidligere assisterende stabssjef, Nick Shapiro, er Brennan «trist og sint på Donald Trumps avskyelige framvisning av selvforherligelse foran CIAs minnevegg».

- Trump burde skamme seg, sier Brennan, skriver Shapiro på Twitter.

Nazi-Tyskland

Tonen mellom den nå avgåtte CIA-direktøren og Trump har vært alt annet enn god den siste tiden.

Trump gikk nemlig langt i å antyde at det var etterretningstjenesten som hadde lekket rapporten utarbeidet av den pensjonerte, britiske etterretningsagenten, som omhandlet den nye presidentens forhold til Russland.

Påstandene i rapporten er ikke verifisert, men den fikk likevel opp temperaturen ganske betraktelig.

«Etterretningsmyndigheter skulle aldri ha godtatt at denne falske historien ble 'lekket' til offentligheten. Et siste forsøk på å ta meg. Bor vi i Nazi-Tyskland?», spurte Trump på Twitter.

Da Brennan forrige helg gikk etter Trump og påstod at han ikke fullt ut forstod trusselen Russland representerer, fyrte Trump løs på Twitter.

«Å, virkelig? Man kan egentlig ikke gjøre det så mye verre. Se på Syria, Krim, Ukraina og russernes atomopprustning. Ikke bra! Var dette mannen som lekket falske nyheter», tvitret Trump, med klare hentydninger til rapporten om hans forhold til Russland.

«En stjerne»

Tonen på møtet mellom Trump og CIA var noe mer gemyttelig enn det har vært mellom Brennan og Trump.

- CIAs forhold til presidenten har hatt stor betydning for styrken og sikkerheten til nasjonen vår, sa Meroe Park, som fungerer som CIA-direktør fram til den påtroppende CIA-direktør Mike Pompeo blir bekreftet.

STORT OPPMØTE: I Washington DC i USA ble det ventet en halv million demonstranter lørdag. Tusener samlet seg i gatene, og blant appellantene var blant annet aktivist Gloria Steinem og skuespilleren America Ferrera. Video: CNN Vis mer

Det er grunn til å tro at tonen mellom Pompeo og Trump blir bedre enn den har vært mellom Trump og Brennan. Trump har omtalt Pompeo som «en stjerne».

Ifølge CNN har Trump nå lagt skylda på mediene for det angivelige bruddet mellom hans administrasjon og amerikansk etterretningstjeneste.

Trump brukte også anledningen lørdag til å anklage media for løgn. Han kommenterte bildene som florerte på nett i går, og som viste hvor mange som var til stede under hans innsettelsesseremoni, sammenlignet med Barack Obamas.

- Det så ut som halvannen million mennesker, det spiller ingen rolle hvor mange det var. Så viser mediene en tom plass, og det er en løgn. Vi tok dem, og vi tok dem på en praktfull måte.

- Jeg elsker ærlighet og jeg liker en ærlig dekning, sa han, med et stikk til Time Magazine-journalisten som skrev en sak om at Trump hadde fjernet Martin Luther King-statuen i Det hvite hus, noe som viste seg ikke å stemme.

- Kjeven traff bakken

Også pressetalsmann for Det hvite hus, Sean Spicer, gikk lørdag til angrep på pressen.

Under en pressebriefing i Det hvite hus hevdet Spicer at Trumps innsettelsesseremoni samlet «det største publikummet noen sinne».

Bilder viser at Barack Obama samlet flere tilskuere på sin første innsettelsesseremoni, og ifølge CNN samlet også Obama flere foran TVen.

Flere erfarne journalister med lang erfaring fra Det hvite hus lot seg sjokkere av Spicers budskap og tone.

- Kjeven traff bakken, skrever New York Times Glenn Thrush.

- Jeg har gått tom for adjektiver, skrev NBCs Chuck Todd.

Så om Trump ser ut til å røyket en fredspipe med CIA, ser det ikke ut til at hans forhold til journalister blir bedre med det første.

Som Trump selv sa da han møtte CIA:

- Jeg har en krig gående med media.