HYLLES: - Uansett hva dere måtte mene om Kadhafi, han var en god partner i kampen mot terrorisme, sier tidligere CIA-sjef Michael Hayden. Foto: Ismail Zetouny/Reuters/Scanpix
HYLLES: - Uansett hva dere måtte mene om Kadhafi, han var en god partner i kampen mot terrorisme, sier tidligere CIA-sjef Michael Hayden. Foto: Ismail Zetouny/Reuters/ScanpixVis mer

Tidligere CIA-sjef hyller Kadhafi

Tidligere CIA-sjef Michael Hayden roser Libyas diktator Muammar Kadhafi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hayden roser både Libyas leder Muammar Kadhafi og Syrias leder Bashar al-Assad.

Begge de to omstridte lederne har vært nyttige samarbeidspartnere for amerikansk etterretning, understreket Hayden under en konferanse ved Marine Corps University i Maryland tirsdag.

Mussa Kussa, som hoppet av som libysk utenriksminister i mars, får også skryt av mannen som ledet CIA fra 2006 til 2009.

- Uansett hva dere måtte mene om Kadhafi og Mussa Kussa, de var gode og de var gode partnere i kampen mot terrorisme, sa Hayden.

Nyttig Assad Syrias president Bashar al-Assad, som de siste ukene har slått hardt ned på regimekritiske demonstranter, har også vært «ganske god» i å bekjempe militante sunnimuslimer, mener Hayden.

Ifølge den tidligere CIA-sjefen har Syria bistått amerikansk etterretning på flere områder.

Assad tilhører selv den sjiamuslimske alawitt-sekten, som hates av radikale sunnimuslimer som Osama bin Laden.

USAs interesser Kadhafis og Assads eventuelle fall vil kunne skade USAs interesser i regionen på kort sikt, mener Hayden.

- I begge tilfeller vil vi på kort sikt få turbulens som kan - som vil gjøre kampen videre mye vanskeligere, sa han tirsdag.

Den tidligere CIA-sjefen håper likevel at opprøret i araberverdenen skal tjene USAs interesser på lengre sikt.

- Det vil skape mindre grobunn for den type ekstremisme som al-Qaida forkynner, men det er langt fram før vi er der, mener Hayden.

Bekymret for Jemen Michael Hayden er også bekymret over utviklingen i Jemen, der president Ali Abdullah Saleh etter opptøyer og omfattende press fra opposisjonen har lovet å gå av innen 30 dager.

Saleh har vært en trofast partner for USA i kampen mot al-Qaida, som har sterke røtter i Jemen.

- Jeg ville aldri hevdet at president Saleh var noen enkel partner, men jeg vet ikke hva som kommer når vi blar om til en ny side, advarer den tidligere CIA-sjefen.

(NTB)