Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tidligere CIA-sjef hyller Kadhafi

Tidligere CIA-sjef Michael Hayden roser Libyas diktator Muammar Kadhafi.

HYLLES: - Uansett hva dere måtte mene om Kadhafi, han var en god partner i kampen mot terrorisme, sier tidligere CIA-sjef Michael Hayden. Foto: Ismail Zetouny/Reuters/Scanpix
HYLLES: - Uansett hva dere måtte mene om Kadhafi, han var en god partner i kampen mot terrorisme, sier tidligere CIA-sjef Michael Hayden. Foto: Ismail Zetouny/Reuters/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hayden roser både Libyas leder Muammar Kadhafi og Syrias leder Bashar al-Assad.

Begge de to omstridte lederne har vært nyttige samarbeidspartnere for amerikansk etterretning, understreket Hayden under en konferanse ved Marine Corps University i Maryland tirsdag.

Mussa Kussa, som hoppet av som libysk utenriksminister i mars, får også skryt av mannen som ledet CIA fra 2006 til 2009.

- Uansett hva dere måtte mene om Kadhafi og Mussa Kussa, de var gode og de var gode partnere i kampen mot terrorisme, sa Hayden.

Nyttig Assad Syrias president Bashar al-Assad, som de siste ukene har slått hardt ned på regimekritiske demonstranter, har også vært «ganske god» i å bekjempe militante sunnimuslimer, mener Hayden.

Ifølge den tidligere CIA-sjefen har Syria bistått amerikansk etterretning på flere områder.

Assad tilhører selv den sjiamuslimske alawitt-sekten, som hates av radikale sunnimuslimer som Osama bin Laden.

USAs interesser Kadhafis og Assads eventuelle fall vil kunne skade USAs interesser i regionen på kort sikt, mener Hayden.

- I begge tilfeller vil vi på kort sikt få turbulens som kan - som vil gjøre kampen videre mye vanskeligere, sa han tirsdag.

Den tidligere CIA-sjefen håper likevel at opprøret i araberverdenen skal tjene USAs interesser på lengre sikt.

- Det vil skape mindre grobunn for den type ekstremisme som al-Qaida forkynner, men det er langt fram før vi er der, mener Hayden.

Bekymret for Jemen Michael Hayden er også bekymret over utviklingen i Jemen, der president Ali Abdullah Saleh etter opptøyer og omfattende press fra opposisjonen har lovet å gå av innen 30 dager.

Saleh har vært en trofast partner for USA i kampen mot al-Qaida, som har sterke røtter i Jemen.

- Jeg ville aldri hevdet at president Saleh var noen enkel partner, men jeg vet ikke hva som kommer når vi blar om til en ny side, advarer den tidligere CIA-sjefen.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media