PÅ HJEMMEBANE: Republikanernes presidentkandidat Donald Trump (69) under en pressekonferanse hjemme i Trump Tower på Manhattan tidligere i dag. Foto: REUTERS/Carlo Allegri
PÅ HJEMMEBANE: Republikanernes presidentkandidat Donald Trump (69) under en pressekonferanse hjemme i Trump Tower på Manhattan tidligere i dag. Foto: REUTERS/Carlo AllegriVis mer

Tidligere CIA-sjef: Trump har svekket amerikansk sikkerhet

Tidligere CIA-sjef Michael Hayden mener Donald Trump hjelper terrorgruppa IS ved å støtte opp under deres verdensbilde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Den jihadistiske narrativen er at det er et evig fiendskap mellom islam og den moderne verden. Så når Trump snakker om at de alle hater oss, bruker han deres narrativ. Han mater rekrutteringsvideoene deres med materiale, sa Mihael Hayden ifølge The Guardian.

Hayden er tidligere sjef i CIA og National Security Agency (NSA). Kommentarene kom under et foredrag ved den pågående litteraturfestivalen Hay-festival i Wales.

Trumps uforsonlige tone overfor muslimer har vært en rød tråd igjennom hele valgkampen hans. Han har blant annet foreslått å nekte alle verdens 1,6 milliarder muslimer innreise til USA.

I mars leste han opp sangteksten «The Snake» av Al Wilson under et folkemøte om innvandring i Ohio.

Teksten handler om en kvinne som tar med seg en skadet slange hjem og pleier den, hvorpå den biter henne etter at den har blitt frisk. Teksten skulle fungere som en allegori til å ta imot muslimske innvandrere.

Vesten i kryssilden Donald Trump var bare en av flere emner den tidligere CIA-sjefen var innom under festivalforedraget sitt. Han snakket også blant annet om Edward Snowden og de nye poersonvernsutfordringene sosiale medier bringer med seg.

- Vi er vant til å beskytte vårt privatliv fra innsyn fra myndighetene, for det var der trusselen mot privatlivet kom fra, tradisjonelt sett. Det mønsteret har endret seg. Nå kommer trusselen fra privat sektor. Det er en kulturell tilpasning vi må igjennom. Mark Zuckerberg vil antakelig ha større påvirkning på hva som er en rimelig grad av privatliv i det 21 århundre enn våre regjeringer, sa Hayden.

Hayden snakket også om at terror i den islamske verden primært er en intern krise i Islam, og sammenlignet den med krisen kristendommen gikk igjennom på 1600-tallet.

- Vi er ikke målet for denne krigen, vi er bare fanget i kryssilden, sa Hayden.

KRITISERTE TRUMP: Tidligere sjef i CIA og NSA, Michael Hayden. Foto: REUTERS/Brendan McDermid
KRITISERTE TRUMP: Tidligere sjef i CIA og NSA, Michael Hayden. Foto: REUTERS/Brendan McDermid Vis mer