Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tidligere CIA-sjefer ber Obama slå en strek over gransking

Vil ikke ha mer snakk om om elektriske driller og liksomhenrettelser.

TORTURBESVÆR:  Sju tidligere CIA-sjefer ber president Barack Obama innstille granskingen av etterretningsorganisasjonen for fangemishandling. Her er Barack Obama fotografert sammen med CIA-sjef Leon Panetta. Foto: Scanpix
TORTURBESVÆR: Sju tidligere CIA-sjefer ber president Barack Obama innstille granskingen av etterretningsorganisasjonen for fangemishandling. Her er Barack Obama fotografert sammen med CIA-sjef Leon Panetta. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Sju tidligere CIA-sjefer ber president Barack Obama innstille granskingen av etterretnings-
organisasjonen for fangemishandling.

Amerikansk påtalemyndighet vurderer nå om det skal reises straffesak mot CIA-ansatte og innleid personell som skal ha mishandlet fanger på det groveste under avhør.


Både elektriske driller og liksomhenrettelser ble tatt i bruk for å skremme terrormistenkte til å snakke, har det tidligere kommet fram i en rapport fra CIAs egen generalinspektør.


Flere tidligere fanger har også fortalt om vanntortur og andre hardhendte metoder de ble utsatt for i CIAs varetekt.


Vil skade

De sju tidligere CIA-sjefene, blant dem Michael Hayden, Porter Gross og George Tenet, som ledet etterretningsorganisasjonen under president George W. Bush, ber Obama slå en strek over det hele for ikke å skade CIAs operasjoner.


- Denne tilnærmingen vil alvorlig skade etterretnings-

offiserenes vilje til å ta sjanser for å beskytte landet, advarer CIA-sjefene.

- Slik vilje til å løpe risiko er etter vår bedømmelse helt avgjørende for om vi skal lykkes i vår lange og vanskelig kamp mot terrorister som fortsetter med å true oss, heter det videre.


Kravet om gransking ble lagt dødt av Bush-administrasjonen, men nye opplysninger fikk i august justisminister Eric Holder til å gjenoppta saken.


Verdifull informasjon


Tidligere visepresident Dick Cheney er blant dem som ivrigst har forsvart de hardhendte avhørsmetodene, og som fastholder at disse bidro til at det ble framskaffet verdifull informasjon.


Amerikanske og internasjonale menneskerettsgrupper hevder at de brutale metodene var i strid både med amerikanske lover og internasjonale konvensjoner som USA har sluttet seg til.


De etterlyser også beviser for at den hardhendte fangebehandlingen bidro til å redde menneskeliv og beskytte USA mot angrep, slik Cheney hevder.

De tidligere CIA-sjefene frykter at granskingen skal avdekke andre metoder som er benyttet for å tvinge fram informasjon under avhør og mener at det vil gjøre al-Qaida-medlemmer og andre bedre i stand til å takle press i framtidige avhør.


(NTB)

 


Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling