Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tidligere dommer tror Northug får 40 dagers fengselsstraff

Han vil også få tilbud om å sone hjemme med elektronisk fotlenke.

KAN FORVENTE STRAFF: Petter Northug (28) har innrømmet at han fyllekjørte, stakk av fra åstedet og kjørte for fort ulykkesnatta i helga. Det vil normalt lede til en tilståelsesdom, som tidligere dommer Anders Wyller anslår vil være på 40 dagers fengsel. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KAN FORVENTE STRAFF: Petter Northug (28) har innrømmet at han fyllekjørte, stakk av fra åstedet og kjørte for fort ulykkesnatta i helga. Det vil normalt lede til en tilståelsesdom, som tidligere dommer Anders Wyller anslår vil være på 40 dagers fengsel. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM (Dagbladet): - Det er mye vi ikke vet her. Men ut fra min erfaring med slike saker anslår jeg at Northug får 40 dagers straff, sier advokat Anders Wyller i Advokatfirmaet Harris til Dagbladet.

Wyller har tre års erfaring som dommerfullmektig ved Nordhordland tingrett, og har ledet en rekke rettssaker som har endt i dom for promillekjøring.

- Bare promillekjøringen vil normalt gi en straff på mellom 21 og 36 dager. I tillegg har han innrømmet å ha stukket av og kjørt for fort. Da blir straffen strengere, sier advokaten.

FOTLENKE: I dag innføres ordningen med elektronisk fotlenke i Trøndelags-fylkene. Dermed kan også Northug få tilbud om å sone hjemme, under strenge betingelser. Foto: Kriminalomsorgsdirektoratet
FOTLENKE: I dag innføres ordningen med elektronisk fotlenke i Trøndelags-fylkene. Dermed kan også Northug få tilbud om å sone hjemme, under strenge betingelser. Foto: Kriminalomsorgsdirektoratet Vis mer

Han understreker at det virker formildende at Northug har tilstått alt overfor politiet.

- Saken avgjøres da normalt som en tilståelsesdom. Det gir reduksjon i straffen, sier Wyller.

Over 1,2 Ubetinget fengselsstraff skal gis i alle tilfeller der promillen har vært over 1,2, i henhold til nylig reviderte paragraf 31 i vegtrafikkloven. Ut fra Northugs egne utsagn om hvor beruset han var ulykkesnatta da han vraket sin Audi på Byåsen i Trondheim, er det rimelig å anta at promillen lå godt over dette.

Soningen kan komme i konflikt med Northugs trenings- og konkurranseopplegg. Nylig har den voldsdømte Kongsvinger-spissen Bajram Ajeti varslet at han vil søke om soningsutsettelse for å unngå at fengselsoppholdet går ut over KIL-kampene denne sesongen. Utfallet er så langt usikkert.

- Jeg vet ikke om det kan bli aktuelt å tilpasse soningen til Northugs trenings- og konkurranseopplegg. Men poenget med straff er jo å gjøre det ubeleilig for den domfelte, konstaterer advokat Anders Wyller.

I tillegg til fengselsstraffen skal normalt personer som kjører med over 1,2 i promille, idømmes bot som tilsvarer halvannen månedslønn. Det er uklart hvor mye dette utgjør for Northug, men boten vil med stor sannsynlighet ende på flere hundre tusen kroner.

Strenge krav Northug vil etter alt å dømme bli tilbudt å sone hjemme, med såkalt elektronisk fotlenke. Ordningen, som innebærer en liten sender festet til ankelen og setter sterke begrensninger på hvor man kan være til enhver tid, blir innført i Trøndelags-fylkene i dag.

- Alle som blir idømt fengselsstraff på inntil fire måneder, med unntak av volds- og sedelighetsforbrytere, vil få tilbud om elektronisk fotlenkesoning hjemme. Det betinger at man har ordnede bo- og arbeidsforhold, sier Jorid Midtlyng, direktør i Kriminalomsorgen region nord, til Dagbladet.

Hva som er «ordnede» forhold, blir vurdert i hver enkelt sak.

Midtlyng understreker at soningsformen på ingen måte er lett, som det kan se ut som.

- Med fotlenke har man programmert utetid på arbeidsplassen, med veldig strenge tidsrammer. Er man ikke tilbake i hjemmet til avtalt tid, regnes dette som brudd på avtalen, og man kan bli overført til fengselssoning.

- Gjelder det også dersom man f.eks. forsover seg til jobb?

- Ja. I tillegg har man andre plikter, som å møte til friomsorgsmøter, oppfølging og ruskontroll hjemme. Mange synes soningsformen er krevende, og vil heller sone i fengsel. Det kan være tøft å sitte på terrassen og si nei til naboens grillinvitasjon.

Velger Northug bort fotlenkesoning, må han, som andre promilledømte i Trøndelag, normalt sone i Verdal fengsel. Hans forsvarer Rasmus Brodtkorb vil overfor Dagbladet ikke kommentere hvorvidt han har diskutert problemstillingen med sin klient.

- Vellykket Promilledømte André (25) fortalte i fjor sommer til Nordlys om et strengt regime når man går med fotlenke.

- Om morgenen må jeg være ute av døra på et bestemt tidspunkt, og da har jeg fem minutter på å være om bord på bussen. På retur hjem fra jobb gjelder det samme. I tillegg er det uanmeldte kontroller for å se at du ikke benytter narkotiske stoffer, forteller Troms-mannen. 

Ordningen med elektronisk fotlenke er gradvis faset inn i ulike deler av landet siden 2008, og Trøndelags-fylkene er blant de aller siste som får den. Ifølge Kriminalomsorgen er ordningen ansett for å være en vellykket og gunstig soningsform.

- Den gjør det mulig å opprettholde omsorg for barn og arbeidsforhold i soningstida. Den løser også plassproblemer i fengslene og gir god utvikling for den domfelte; det er veldig lite tilbakefall, sier direktør Midtlyng.

Hun opplyser at det er adgang for å søke om prøveløslatelse når 2/3 av dommen er sonet - men det forutsetter 60 dager gjenstår av soningen. Det gjelder både fotlenkesoning og soning i fengsel.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!