Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tidligere dømt for hasj-millioner og AG3-kjøp

Norskpakistanske hovedmenn i dagens hasj-opprulling har vært regnet som kriminelt «familieforetak» siden 1990-tallet.

GJORDE BESLAG: Politiet skal blant annet ha gjort interessante funn i to Lime-butikker i Oslo i dagens aksjon. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
GJORDE BESLAG: Politiet skal blant annet ha gjort interessante funn i to Lime-butikker i Oslo i dagens aksjon. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flere personer i samme norskpakistanske familie regnes som de mest sentrale siktede i den store hasj-saken som nå er under opprulling i Oslo, etter det Dagbladet erfarer. En far (53) og noen av hans sønner er blant de pågrepne.

Totalt er rundt 20 personer pågrepet i aksjonen der over hundre politifolk i dag deltok, men de fleste av de siktede er av etterforskerne regnet som underordnet påståtte hovedmenn fra den aktuelle familien. Politiet har i de mange ransakingene i dag beslaglagt betydelige mengder hasj, store kontantbeløp flere ulike steder og et skarpladd våpen.

Politiet mener narkonettverket har utnyttet tenåringer til omfattende hasjsalg på gata på den sentrale østkanten i Oslo, blant annet ved Grønland torg og t-banestasjonene på Helsfyr og Ensjø. I tillegg skal noe av narkotikaen ha blitt solgt direkte fra leiligheter i området.

Politiet ville i kveld ikke kommentere de enkelte siktede eller den antatte rollefordelingen.

Advokatfirmaet Elden representer et av familiemedlemmene som er siktet, en 31 år gammel norskpakistaner.

- Han har foreløpig ikke fått noen siktelse med noen konkrete opplysninger om hva anklagene går ut på, og vi har gjennom flere timer ikke lykkes å nå noen ansvarlige i oslopolitiet på telefon, så vi vet lite, sa forsvarer John Christian Elden til Dagbladet i 16-tida.

Advokat Ketil Magnus Berg ved Advokatfirmaet Furuholmen opplyser til Dagbladet tirsdag kveld at hans narkosiktede klient, som er 31-åringens bror (29), ikke er avhørt ennå og at forsvareren derfor ikke vil uttale seg.

Knyttes til daglivarebutikker Noen av personene i den aktuelle familien knyttes til driften av to Lime-butikker i oslo der politiet også aksjonerte i dag.

Da Dagbladet var ved ett av lokalene i ettermiddag, gjorde politiet søk med narkohund, saumfarte lokalene fra gulv til tak, og undersøkte blant annet ventilasjonsanlegget i butikken i jakten på gjemmesteder.

RANSAKING: Politiet gikk i dag svært grundig til verks under razziaen mot et av butikklokalene som knyttes til noen av de narkosiktede. Foto: ANITA ARNTZEN
RANSAKING: Politiet gikk i dag svært grundig til verks under razziaen mot et av butikklokalene som knyttes til noen av de narkosiktede. Foto: ANITA ARNTZEN Vis mer

Narkoetterforskningen er imidlertid ikke knyttet til den store menneskehandel- og bedragerisaken i Lime-systemet, der politiet slo til mot de fleste øvrige butikkene i kjeden for tre uker siden. Butikkene der det i dag var razzia er blant de svært få som har vært i vanlig drift siden Lime-aksjonen, men uten kjedeprofilering.

- Narkosalg siden nittitallet Det var i 2007 både faren i familien og fire av hans sønner ble dømt for å ha drevet med organisert hasjsalg for flere millioner gjennom en periode på fem år. 

«Det klart mest alvorlige forholdet er salg av narkotika, i det alt vesentlige hasj; en fortsatt forbrytelse over et tidsrom fra mai 2000 til desember 2005. Det kan imidlertid ikke være noe tvil om at virksomheten, som klart har fremstått som et familieforetagende, startet allerede en gang på slutten av 1990-tallet», het det i dommen fra Borgarting lagmansrett, som omfattet fem år.

Dommen slo fast at det var faren som var bakmann og organisator i familievirksomheten, blant annet ved å finansiere innkjøp av hasj og investere overskuddet både i Norge og i leiligheter i Pakistan. 

«Samtlige tre sønner anses for å ha kommet inn i virksomheten i ung alder, til dels svært ung alder», skrev retten i 2007-dommen. 

Hadde AG3 31-åringen som er advokat Eldens klient ble den gang dømt til fem og et halvt år i fengsel, blant annet for salg av nærmere 90 kilo hasj, dels som hovedmann og dels som medvirker, i tillegg til oppbevaring av minst seks kilo hasj. Han måtte også svare for grove tyverier og heleri av en bil og en mobiltelefon.

Det alvorligste forholdet ved siden av narkotikaforbrytelsene var imidlertid heleri og besittelsen av et AG3-gevær, som han sammen med en bror i 2004 kjøpte av andre kriminelle, sammen med 200 skarpe skudd og en bajonett.

«I politiavhør har [vitne]  forklart at bakgrunnen for anskaffelsen av AG3-våpenet og ammunisjonen var at (...) brødrene  var i åpen konflikt med noen marokkanere som mente at brødrene hadde lurt dem og tatt hasj. Brødrene ønsket å kjøpe en AG3 for beskyttelse», het det i tingrettsdommen. 

Noen av brødrene har også seinere blitt koblet til konflikter i kriminelle miljøer med våpentilgang, og politiet bevæpnet seg da de i dag gikk til aksjon mot narkonettverket.

Fra før var 31-åringen allerede før 2007-dommen dømt en rekke ganger, både i 2002, 2003 og 2004, for blant annet for smugling av hasj fra Danmark til Sverige og grove vinningsforbrytelser.

I 2007-saken ble en av 31-åringens lillebrødre og en storebror dømt til tilsvarende straffer som ham, mens faren fikk hele sju års fengsel. Den yngste broren i familien - som bare var 15 år da han ble tatt i 2005 - ble dømt til samfunnsstraff for langt mindre sentral medvirkning til narkosalg. Seinere har han imidlertid blitt pågrepet flere ganger i alvorlige volds- og trusselsaker.

Det har i ettermiddag ikke lyktes Dagbladet å få tak i de øvrige forsvarsadvokatene i den nye saken.

SØKTE ETTER NARKOTIKA: Politiet brukte hunder i gjennomsøk av flere leiligheter i dag. Foto: ANITA ARNTZEN
SØKTE ETTER NARKOTIKA: Politiet brukte hunder i gjennomsøk av flere leiligheter i dag. Foto: ANITA ARNTZEN Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media