Kjell Grandhagen 1954 - 2019

Tidligere E-sjef Kjell Grandhagen er død

Kjell Grandhagen var åpen om sykdommen. Natt til torsdag døde han på sykehuset.

BEINMARGSKREFT: Natt til fredag 3. mai 2019, døde tidligere etterretningssjef, Kjell Grandhagen, på Akershus universitetssykehus. Video: Familien Vis mer Vis mer

Den tidligere sjefen for Etterretningstjenesten, Kjell Grandhagen, døde på sykehus natt til fredag 3. mai. Grandhagen hadde benmargskreft.

Det bekrefter familien på Facebook i dag.

«Kjære alle sammen. Det er med sorg vi må meddele for dere at Kjell Grandhagen er død. Han sovnet stille inn på Akershus universitetssykehus klokken 02:35 natt til torsdag 3. mai. Hans utgang av livet var på mange måter en refleksjon av livet forøvrig, og den siste uken var preget av godt humør, humor og lun omtanke for folk rundt seg og familien. Tre dager før han døde underholdt han med pianospilling på avdelingen, og påfølgende dag startet dagen med å sjekke været på hytta i Indre Troms før han gjorde en siste arbeidsøkt for DNB. Etter et illebefinnende onsdag kveld fikk han medisinsk hjelp til å sove til det siste. Når tiden kom for å dø forlot han oss raskt og uten smerter.» skriver familien på Facebook.

Videre takker familien sykepleiere og leger ved palliativ avdeling på Ahus.

- Den omsorgen, pleien og smertelindringen de tilbydde til det siste var uten sidestykke og bidro til å gjøre prosessen med hans bortgang god både for ham og familien, skriver familien.

Familien skriver at de velger å være åpne om hans bortgang fordi Grandhagen selv var åpen om sin sykdom. De skriver at Grandhagen var opptatt at benmargskreft var en sykdom skulle kunne helbredes i framtida.

Sjef i 2010

I 2010 ble Grandhagen utpekt til sjef for Etterretningstjenesten, noe han selv omtalte som høydepunktet i karrieren, melder NTB.

Fra å være en hermetisk lukket tjeneste, sørget Grandhagen for å åpne døra på gløtt også der, både ved å legge fram årlige, ugraderte trusselvurderinger og ved å svare på spørsmål fra journalister.

- Der vi har mulighet til å snakke om ting, så må vi prøve å være så åpne som mulig, sa han i et intervju med NTB, der han blant annet fortalte hvordan norske agenter opererer under falsk identitet og til stadighet begår lovbrudd i andre land.

Riktig medisin

Etter knapt ett år som etterretningssjef fikk Grandhagen sjokkbudskapet om at han var rammet av uhelbredelig beinmargskreft.

Selv om legene ga ham få år igjen å leve, valget han å fortsette i jobben som landets fremste vokter til han gikk av med aldersgrensen i januar 2016.

- Det å jobbe hardt har vært riktig medisin for meg. Det har på en måte fortrengt sykdommen og gitt meg andre viktige ting å fokusere på, fortalte han få dager før han døde.