Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tidligere elev husker fellesdusjingen med gru: - Helt forferdelig å stå naken og sårbar foran sine mobbere

Støtter mor som protesterer mot at gutter og jenter i seksårsalderen dusjer sammen.

FELLESDUSJING: På Dysjaland skole dusjer guttene og jentene i første klasse sammen. Etter protesten fra mor Alice Frantzen, vil tidligere elev Christina Østhus med sin støtte. Foto: Solabladet/Privat.
FELLESDUSJING: På Dysjaland skole dusjer guttene og jentene i første klasse sammen. Etter protesten fra mor Alice Frantzen, vil tidligere elev Christina Østhus med sin støtte. Foto: Solabladet/Privat. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Småbarnsmoren Alice Franzen har møtt motbør i kommentarfeltene på Facebook etter at hun gikk ut og protesterte mot fellesdusjingen på skolen på Dysjaland i Sola.

Siden slutten av 80-tallet har elever i første klasse dusjet sammen etter svømmetimene - uavhengig av kjønn. Det reagerer Frantzen på.

LES OGSÅ: På denne skolen dusjer gutter og jenter sammen

Nå iler en tidligere elev til for å støtte henne.

«Jeg gikk på Dysjaland og husker med gru da vi måtte dusje sammen med guttene før svømmetimene i 1.klasse på starten av 90-tallet. Hvisking og tisking, blikk og erting som gikk direkte på utseende og kropp! Helt klart at dette kan gjøre skoledagene verre for elever som allerede er utsatt for mobbing. Helt forferdelig å stå naken og sårbar foran sine mobbere. Klart nakne kropper er naturlig, men for meg handler dette om å forebygge mobbing.», skriver Christine Luvise Østhus fra Tjelta i en kommentar til saken på Facebook.

«Storm i et vannglass» Rektor Atle Tanum ønsker ikke å kommentere beskrivelsene til Østhus. Utover dagen i dag har han hatt sitt fulle hyre med å svare på telefoner fra journalister i flere medier om det han selv omtaler som en «storm i et vannglass».

Han sier han har sett andre tidligere elever si det motsatte av Østhus på sosiale medier i løpet av dagen.

- Vedkommende som sier dette, kan ta direkte kontakt med meg, og så lover jeg å ha en god dialog med henne, sier rektoren til Dagbladet.
  Kommentarer om kropp Overfor Dagbladet utdyper Østhus, som i dag er en 29 år gammel sykepleier, kommentaren:

- Jeg vil ikke bli framstilt som noe offer, for jeg var absolutt ikke den som fikk det verste, men jeg husker særlig at kommentarene gikk på kroppsvekt for de som var kraftige, sier Østhus.

Saken kom opp da en av foreldrene fikk høre om det på foreldremøte for førsteklasse for noen måneder siden, og ble først plukket opp av Solabladet i dag.

Til Dagbladet forteller mor Alice Frantzen har ikke hørt klager fra datteren sin om det, men at hun frykter at så små barn kan være flaue over å snakke om kropp.

- Mor visste ikke Den beskrivelsen kjenner Østhus seg igjen i. Hun gikk på skolen på starten av 90-tallet, og fortalte aldri om ubehaget hun følte  i fellesgarderoben.

- Kroppspress var der jo, men det var ingen som snakket om det, sier hun.

Faktisk var ikke hennes mor klar over fellesdusjingen før i dag, hevder hun. 

- Min mor visste det ikke før jeg fortalte det i dag, og det er et slags overtramp i seg selv. Når foreldrene ikke får vite noe, får jo ikke ungene samme mulighet til å uttrykke seg og si fra om det heller. Når dermed barna tror det skal være slik, tror jeg ikke de tør å si noe, sier Østhus, som understreker at første ledd for å bekjempe mobbing er en god dialog mellom skole og foreldre.

Vil revurdere dusjingen Det er ingenting som tilsier at fellesdusjingen, som skjer av praktiske grunner, er ulovlig etter opplæringsloven. Det er imidlertid liten tvil om at det er uvanlig, og Barneombudet har ikke hørt om lignende tilfeller tidligere.

Skolen har forklart løsningen med praktiske årsaker, men åpner for å revurdere ordningen nå som de har fått reaksjoner på det.

- Vi har ikke tenkt på dette som en problemstilling i det hele tatt, men nå tar vi en vurdering på det, sa rektor Atle Tanum til Dagbladet tidligere i dag.

Hele Norges coronakart