Tidligere elitespiller i basket siktet for ransforbund

Blant de pågrepne i samme kompleks som Betew fra Nokas-ranet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag klokka 13 starter de første fengslingsmøtene for personene politiet pågrep i den storstilte politiaksjonen på Østlandet mandag, hvor personer fra det tunge ransmiljøet er representert. Blant dem er Metkel Betew fra Nokas-ranet, to brødre med et langt rulleblad og én tidligere elitespiller i basket.

I går kveld hadde ikke politiet bestemt seg for hvor mange de skulle framstille for varetekt. I dag er de kommet fram til tallet ni. Dermed er det fem personer som ikke blir framstilt for fengsling i denne omgang, men noen skal inn til nye avhør seinere.

Politiet mener å ha avverget bestemte ransplaner. I tillegg mener de å ha avverget et drap på Imran Saber, kjent som «Skrue» i de kriminelle miljøene, da Bandidos-profil Lars Harnes ble pågrepet i Sabers garasjeanlegg i juli.

- I utgangspunktet var dette en narkotikaetterforskning som har pågått i lang tid. Her har det vært en stor informasjonsmengde som gjør at det også kan bli utvidelser av noen av siktelsene, sier politiadvokat Line Presthus.

Hun ville i Oslo tingrett i dag ikke gå i detaljer om de enkelte siktede.

- Dette er ikke noe ensartet miljø, de siktede kommer fra flere forskjellige miljøer.

Ni personer framstilles Åtte er siktet for narkotikaforbrytelser.

Fem av disse er siktet for den strengeste narkotikabestemmelsen, straffelovens §162 tredje ledd, som omfatter «meget betydelig kvantum». Her kan personer straffes med fengsel fra 3 til 15 år. Under særdeles skjerpende omstendigheter inntil 21 år.

Politiinspektør Einar Aas vil ikke gå inn på hvor stor mengde narkotika det er tale om.

- Vi har gjort et betydelig narkotikabeslag, sier han, som i går at det var gjort «interessante beslag». Han sier at minst én av personene som ble pågrepet ikke lenger vil være en del av saken.

Én person er også siktet for ransforbund, etter straffelovens § 269. Dette innebærer at en person har inngått et samarbeid med noen for å begå et ran. Her er strafferammen 3 år. Politiet mener denne personen har planlagt å begå et ran.

- Vi vil begjære varetektsfengsling av de mest sentrale personene i saken. Vi jobber for å få avhørt alle som er pågrepet, og i morgen tidlig vet vi sikkert hvem som skal framstilles, sa politiadvokat Nina Bakken til Dagbladet i går ettermiddag.

Mannen som er siktet for ransforbund etter straffeloven §269 har flere landslagskamper for Norge i basketball. 

- Han erkjenner ikke straffskyld, sier advokat Ruth Cecilie Rygg, som møter i retten for mannens forsvarer Bjørn Stordrange.

Straffedømte brødre En annen av de pågrepne er Metkel Betew (36), som tidligere er dømt for å ha deltatt i Nokas-ranet i 2004. Han nekter straffskyld, opplyste hans mangeårige forsvarer, Marius O. Dietrichson, overfor Dagbladet i går kveld.

I tillegg er et brødrepar blant de pågrepne.

Den yngste av dem - en 28 år gammel mann - nekter straffskyld etter siktelsen, opplyser hans forsvarer Vidar Lind Iversen til Dagbladet.

- Han har ikke avgitt forklaring, sier forsvareren.

Det er han ikke alene om. Av de pågrepne er det noen som har latt seg avhøre, og andre ikke, ifølge politiinspektør Aas.

28-åringen er tidligere straffedømt for blant annet ran og tyveri. Den 33-årige broren er også tidligere straffedømt, for blant annet å ha vært i besittelse av narkotika.

- Også han nekter straffskyld i denne pågående saken, sier hans advokat Arve Ringsbye til Dagbladet.

Bandidos Politiet pågrep Bandidos-profilen Lars Harnes (47) i garasjeanlegget til Imran Saber (Onkel Skrue) i juli i år.

Einar Aas sier til Dagbladet at denne mannen også vil bli siktet for drapsforbund etter straffeloven § 233 a. Politiet mener altså at Harnes hadde planer om å drepe Saber.

Harnes er allerede siktet for brudd på våpenloven og for heleri av en moped. Torsdag framstilles han for refengsling i Oslo tingrett.