OVERRASKET: Tidligere politietterforsker og krimforfatter Jørn Lier Horst mener den antatte bortføringen framstår som unik i norsk krimhistorie. Foto: Anders Grønneberg
OVERRASKET: Tidligere politietterforsker og krimforfatter Jørn Lier Horst mener den antatte bortføringen framstår som unik i norsk krimhistorie. Foto: Anders GrønnebergVis mer

Norsk milliardærkone antatt bortført:

Tidligere etterforsker: - Framstår som en avansert handling

Den antatte bortføringen av milliardærkona Anne-Elisabeth Falkevik Hagen (68) bærer preg av å ha gjennomført av profesjonelle kriminelle, mener tidligere politietterforsker og forfatter Jørn Lier Horst.

31. oktober i fjor forsvant milliardærkona Anne-Elisabeth Falkevik Hagen (68) fra sitt hjem. Det er antatt at 68-åringen ble bortført.

På adressen til ekteparet i Lørenskog ble det funnet en skriftlig beskjed på gebrokken norsk. Beskjeden ga til uttrykk for at kvinnen ville dø, dersom politiet ble varslet.

I beskjeden var det også et løsepengekravet på ni millioner euro i kryptovalutaen Monero, ifølge VG.

Da kravet ble framsatt, tilsvarte ni millioner euro 85,9 millioner kroner.

- Avansert

Tidligere politietterforsker og forfatter Jørn Lier Horst mener den antatte bortføringen bærer preg av å ha blitt gjennomført av profesjonelle kriminelle.

- Det framstår som en avansert handling. Dette er antakelig ikke førstegangskriminelle, men det er ikke sikkert at de har begått denne typen handlinger før, sier Horst til Dagbladet.

Han legger til:

- Vi har jo også eksempler på organiserte, utenlandske kriminelle som har brukt skattelistene til å velge seg ut ransofre.

For ham framstår saken som enestående i norsk krimhistorie, men beskriver det digitale løsepengekravet som en naturlig utvikling.

- Kriminalitet flytter seg fra gateplan og til det digitale, er en utvikling vi ser. Her ligger de kriminelle et hestehode eller to foran politiet. Det er ikke overraskende at det ikke er snakk om et krav i kontanter levert i en koffert.

Bortføringssaker

Som etterforsker i politiet har Horst selv vært involvert i bortføringssaker.

- De sakene jeg har vært involvert i, har vært rene iscenesettelser hvor det til slutt viser seg å ikke være en reell bortføring, men snarere et forsøk på å skaffe raske penger eller skjule andre forbrytelser, sier Horst, og presiserer at han snakker på rent generelt grunnlag.

Også på generelt grunnlag forteller han at man stadig ser nye bindinger mellom tunge kriminelle torpedonettverk, og finans- og næringslivspersoner.

- Samtidig bør man se utover. Dette framstår som en hendelse av internasjonal karakter, men det blir bare spekulasjoner, sier Horst.

Han mener at selv om denne typen saker er helt nye i Norge, er dette scenarioer både politiet og næringslivet har forutsett.

- Mennesker med denne typen formuer har ofte gjort sine forholdsregler, i form av bevoktning, alarmsystemer og den slags sikkerhetssystemer. Denne saken vil nok utløse mer av denne typen tiltak, sier den tidligere politietterforskeren.

Formue på 1,7 mrd.

Den antatt bortførte kvinnen Anne-Elisabeth Falkevik Hagen (68) er gift med investor Tom Hagen (68), som er blant Norges rikeste personer.

Han har tjent stort på eiendoms- og kraftsalg, og har ifølge Kapital en formue på 1,7 milliarder kroner.

Etter den antatte bortføringen 31. oktober har politiet etterforsket saken i hemmelig, melder Aftenposten. Ingen er så langt siktet i saken.

Øst politidistrikt har ansvaret for etterforskningen. De får bistand av Kripos, Økokrim, Europol og Interpol. I tillegg er politiets spesialavdeling for gisselforhandlinger, som ligger under Oslo politidistrikt, koblet inn.

Politiet varsler en pressekonferanse på Lillestrøm klokka 11.

- Tatt hjemme

Dagbladet har vært i kontakt med Tom Hagens bistandsadvokat Svein Holden. Han vil foreløpig ikke gi noen detaljer om saken eller bekrefte hva som har skjedd, og henviser til politiets planlagte pressekonferanse.

En foreløpig polititeori er at 68-åringen, som er hjemmeværende trebarnsmor og bestemor, skal ha blitt tatt fra hjemmet.

Etter det VG får opplyst er politiets teori at hun ble angrepet på badet. Det skal ha blitt funnet spor inne i huset, melder avisa.