Tidligere FBI-agent forsvunnet i Iran

Robert Levinson (59) har ikke gitt livstegn fra seg på fem måneder. Nå vil kona reise til Iran for å lete.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Siste gang Christine Levinson hørte fra mannen var rett før han gikk om bord på flyet som skulle ta ham fra Dubai til Kish-øya i Iran. Dit skulle den tidligere FBI-agenten og privatetterforskeren for å undersøke en smuglersak. Det var 8.mars i år.

Siden har verken familie, venner eller kolleger hørt fra Robert Levinson. Kona nekter å gi opp håpet og planlegger å reise til Iran for å lete etter den savnede ektemannen.

- Jeg er sikker på at han er i live, sier Christine Levinson til nyhetsbyrået AP.

I løpet av de fem månedene som har gått har ikke Robert Levinsons navn dukket opp i flypassasjerlister. Heller ikke passet hans er blitt brukt.

Pleide å ringe ofte

Vanligvis pleide den pensjonerte FBI-agenten og sjubarnsfaren å ringe hjem to ganger om dagen når han var ute og reiste, og han sendte ofte tekstmeldinger til barna på mobilen.

Da han ikke ringte hjem dagen etter ankomsten til Iran, ringte Christine Levinson mobiltelefonen hans uten å få svar. Hun la igjen beskjed på telefonsvareren hans. Hun forsøkte også å få tak i ektemannen på hotellet han hadde bodd på i Dubai.

Dagen etter skulle Robert Levinson vært i London, men han sjekket aldri inn på hotellet. Kolleger hadde heller ikke hørt fra ham. Den dagen fylte han 59 år.

Ble hentet av sivilkledd politi
Omstendighetene rundt Levinsons forretningsreise og forsvinning er uklare. Formålet med turen til Kish-øya utenfor Irans sørkyst var å finne informasjon om sigarettsmugling på vegne av en klient.

Kona har funnet ut at Levinson møtte en Dawud Salahuddin, en amerikaner etterlyst for drapet på den tidligere iranske diplomaten Ali Akbar Tabatabai i Maryland i 1980.

Salahuddin har forklart at han plutselig ble pågrepet av iransk politi kledd i sivil da de to mennene befant seg i en hotellobby på Kish-øya. Salahuddin sier han ble avhørt om passdokumenter. Han har gjentatte ganger uttrykt ønske om vendte tilbake til USA etter at han konverterte til islam og fikk oppholdstillatelse i Iran. 

Da Salahuddin ble løslatt flere timer senere og returnerte til hotellet oppdaget han at Levinson var forsvunnet.

FORSVUNNET: Den tidligere FBI-agenten og privatetterforskeren Robert Levinson ble sist sett 8.mars på Kish-øya i Iran. Det hvite hus tror iranske myndigheter vet mer enn de forteller om hvor Levinson befinner seg. Foto: AP Photo/Courtesy of Christine Levinson/SCANPIX
FORSVUNNET: Den tidligere FBI-agenten og privatetterforskeren Robert Levinson ble sist sett 8.mars på Kish-øya i Iran. Det hvite hus tror iranske myndigheter vet mer enn de forteller om hvor Levinson befinner seg. Foto: AP Photo/Courtesy of Christine Levinson/SCANPIX Vis mer

Salahuddin ble da fortalt at Levinson hadde returnert til Dubai.

Sentrale kilder i Bush-administrasjonen sa tidligere i år til CNN at de tror Salahuddin møtte Levinson, men at de ellers ikke anser ham for å være troverdig kilde når det gjelder opplysninger om hvor Levinson kan befinne seg.

Det hvite hus tror ikke på iranerne

Enkelte har spekulert i at Levinsons bakgrunn fra FBI har vakt mistanke på iransk side. FBI har gjort det klart at de har hatt kontakt med Levinson siden han pensjonerte seg.

I månedene som har gått siden forsvinningen har amerikanerne gjort gjentatte henvendelser til Iran via den sveitsiske ambassaden i Teheran.

Det hvite hus tror ikke på iranerne når de sier at de ikke vet noe.

- Vi har svært vanskelig for å tro på påstandene deres gitt hvordan samfunnet deres fungerer og hvordan de sporer opp folk, sa Tom Casey, visetalsmann for det amerikanske innenriksdepartementet til AP.

Nå er Christine Levinson i gang med reiseforberedelsene. Hun skal dra til Iran sammen med sin eldste datter Daniel (22). De håper å få snakke med myndighetene i Teheran og i Kish.

- Vi fortsetter å be. Jeg sier til barna våre: «Når far kommer hjem ønsker vi å gjøre ham stolt, sier Levinson til AP.