Tidligere FHI-ansatt: - Strategien har vært feil

Erik Nord, professor emeritus i helseøkonomi, mener vaksinestrategien burde vært endret tidligere.

VURDERINGER: Erik Nord mener helsetoppene burde endret strategien før. Avbildet er helsedirektør Bjørn Guldvog, justisminister Monica Mland, helseminister Bent Høie og FHI-direktør Camilla Stoltenberg under en pressekonferanse. Foto: Martin Solhaug Standal / NTB
VURDERINGER: Erik Nord mener helsetoppene burde endret strategien før. Avbildet er helsedirektør Bjørn Guldvog, justisminister Monica Mland, helseminister Bent Høie og FHI-direktør Camilla Stoltenberg under en pressekonferanse. Foto: Martin Solhaug Standal / NTB Vis mer
Publisert

Under tirsdagens pressekonferanse kom det fram at helsemyndighetene nå endrer vaksinestrategien. Nå skal kommuner og bydeler i Oslo med høyt smittetrykk få 20 prosent flere vaksiner enn planlagt.

Dette gjelder bydelene Stovner, Grorud, Bjerke, Alna, Gamle Oslo og Søndre Nordstrand, samt kommunene Lørenskog, Sarpsborg, Fredrikstad og Moss.

I ukene og månedene før pressekonferansen har debatten om geografisk skjevfordeling rast. Byrådsleder Raymond Johansen i Oslo er blant dem som gjentatte ganger har tatt til orde for at Oslo trenger flere vaksiner.

- Avverger flere tilfeller

I tirsdagens episode av Dagbladets podcast «Rett På» stiller tidligere FHI-ansatt Erik Nord. Han er professor emeritus i helseøkonomi og har tidligere jobbet som seniorforsker ved Folkehelseinstituttet i over 30 år.

- Strategien har vært feil fordi gevinsten du får er et resultat av hvor stor risikoen er for å bli smittet og for å bli alvorlig syk ved smitte.

Han utdyper:

- Risikoen for å bli smittet er mye høyere i Oslo og Viken enn i for eksempel Røros. Da sier det seg selv at du får langt flere avvergede tilfeller ved å flytte doser til høyrisikoområder. Det betyr ikke at man skal slutte å vaksinere i lavrisikoområder.

29. januar skrev Aftenposten at Oslo ble tildelt 25,2 vaksinedoser per 1000 innbygger, mens det samme tallet i smittefrie Røros var 49,5.

Det var et etikkutvalg som ga Folkehelseinstituttet råd om vaksineprioriteringene. Lege-etiker Ole Frithjof Norheim har tidligere uttalt til Aftenposten at de ga de generelle rådene, og at det var opp til FHI å ta avgjørelsene.

FEIL TALL: Det var nesten en drøm som gikk i oppfyllelse for Camilla Stoltenberg, men det var bare en forsnakkelse. Video: Regjeringen.no Vis mer

Reagerer på råd

Nord reagerer på sammensetningen av ekspertgruppa som anbefalte denne vaksinestrategien, som nå er endret.

- I høst nedsatte de en gruppe med etikere som skulle komme med retningslinjer for strategien. Der var det ingen økonom eller statistikere. Etikerne ville prioritere de mest sårbare, gamle og de med underliggende sykdom. De tok også opp dette med geografisk skjevfordeling i anbefalingen, men det ble tonet ned utover i rapporten og er ikke nevnt i konklusjonen i det hele tatt.

Professor Nord tror at med en annen faglig sammensetning, ville dette med skjevfordeling kommet tydeligere fram. Han mener at en økonom eller statistiker ville påpekt hvor mye det hadde vært å spare på en annen strategi.

- Det blir viktig innenfor et område hvor det skal vaksineres, å prioritere de gamle og sårbare. Det problematiske er forskjeller på ulike områder med hensyn til smittetrykket, og da må dette også tas hensyn til. Å prioritere Oslo, betyr ikke at man skal slutte å prioritere de gamle.

- Smittetrykk over tid

- Vil det ikke være vanskelig å prioritere riktig og ha god nok logistikk til å å fordele vaksiner når smittetrykket flytter seg?

- Det er grenser på hvor fint du kan styre dette. Det som har vært sagt, litt sløvt, er at «ingen vet hvor smitteharen hopper». Altså, at etter noen uker er smitten høy et annet sted enn da man vaksinerte. Vi kan ikke bare vaksinere der det har vært et utbrudd. For de neste ukene kan det være et annet utbrudd.

Han understreker:

- Dette er ikke tilfellet for Oslo og Viken. Her er det strukturen i samfunnet og måten folk lever på som gir et høyt smittetrykk over tid. Vi vet godt at den høye graden av smitte her vil være der også de neste ukene og månedene. På grunn av måten man lever på. Man vet at mest sannsynlig fortsetter smitteharen å hoppe her. Derfor bør man prioritere disse områdene.

Tirsdag ble vaksinestrategien endret, slik at kommuner med høyt smittetrykk får flere vaksiner. Disse hentes fra de om lag 330 kommunene med færrest innlagte.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer