BOMBETRUSSEL: Et Norwegian-fly på vei fra København til Gardermoen nødlandet i Göteborg etter at en passasjer sa det var en bombe om bord. Foto: Magnus Källeström / NTB Scanpix
BOMBETRUSSEL: Et Norwegian-fly på vei fra København til Gardermoen nødlandet i Göteborg etter at en passasjer sa det var en bombe om bord. Foto: Magnus Källeström / NTB ScanpixVis mer

Tidligere flykaprer bak bombetrussel mot Norwegian-fly

Kapret russisk fly med håndgranat for 21 år siden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen som framsatte bombetrussel mot Norwegian-flyet som nødlandet i Göteborg fredag, kapret for 21 år siden et russisk fly.

Svensk politi opplyser at mannen sammen med sin kone kapret et russisk innenriksfly på vei til St. Petersburg i 1993. Bevæpnet med to usikrede håndgranater tvang de flyet til å lande på Arlanda flyplass utenfor Stockholm.

Mannen og hans familie, som er fra Aserbajdsjan, søkte da asyl i Sverige, men ble senere utlevert til Russland. Der ble mannen dømt til tolv års fengsel mens kona fikk en dom på seks års betinget fengsel.

Ingen bombe funnet Norwegian-flyet på vei fra København til Oslo nødlandet på Landvetter flyplass utenfor Göteborg fredag etter at mannen opplyste at han hadde gjemt en bombe i bagasjerommet.

Flyet ble fredag kveld gjennomsøkt av bombespesialister uten at det ble funnet noe mistenkelig. De 94 passasjerene fikk deretter gå tilbake til flyet og hente eiendelene sine og fikk senere reise til Oslo med et annet fly.

Motiv Mannen ble pågrepet rett etter at flyet hadde nødlandet og er siktet for luftsabotasje. Han har ifølge polititalsmann Björ Blixter forklart i avhør hvorfor han kom med bombetrusselen. Blixter vil imidlertid ikke si noe om hva den pågrepne har sagt og hvorfor han hevdet at han hadde gjemt en bombe på flyet når det ikke var tilfelle.

- Det får vi komme tilbake til senere. Han er avhørt og har gitt en forklaring, sier Blixter til det svenske nyhetsbyrået TT.

Han vil heller ikke kommentere om mannen har søkt asyl i Sverige.

Hadde mistanker Blixter er imidlertid fornøyd med hvor fort det gikk å få evakuert flyet og sette opp sikkerhetssperring rundt det.

- Vi handlet på denne måten på grunn av det mannen hadde gjort tidligere, sier han.

Han forklarer at politiet ikke fikk fastslått identiteten til mannen før etter at han var pågrepet, men at de allerede før flyet hadde landet, hadde sine mistanker.

(NTB)