Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tidligere FN-ambassadør: - Å presse Nord-Korea vil ikke hjelpe

John Bolton i intervju. 

LEDER: Nord-Koreas leder Kim Jong-un på plass under «Solas dag» i Pyongyang. Foto: Reuters / NTB Scanpix
LEDER: Nord-Koreas leder Kim Jong-un på plass under «Solas dag» i Pyongyang. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg tror at å presse Nord-Korea til å gi opp sine atomvåpen ikke vil hjelpe. Se hva vi har prøvd å få til i over 25 år, både fra republikansk og demokratisk side: å få nordkoreanerne til å gi opp sin søken etter atomvåpen.

Det sier John Bolton, USAs tidligere FN-ambassadør, i et intervju med Fox News.

TIDLIGERE AMBASSADØR: John Bolton. Foto: AP / NTB Scanpix
TIDLIGERE AMBASSADØR: John Bolton. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

Forholdet mellom Nord-Korea, Kina, Japan og USA er svært spent. Både sørkoreanske myndigheter og uavhengige eksperter har varslet at Nord-Korea kan komme til å gjennomføre «strategiske provokasjoner» i løpet av kort tid.

Atomvåpen er sikkerhetsnett

John Bolton er republikaner og tidligere advokat. Han var USAs FN-ambassadør fra august 2005 til desember 2006, da George W. Bush var USAs president.

- Vi har prøvd overtalelse, det mislyktes, vi har prøvd tvang, det mislyktes. De kommer aldri til å gi fra seg atomvåpnene frivillig, det er deres sikkerhetsnett, sier Bolton.

VÅPEN OG SOLDATER: Nord-Korea holdt ikke tilbake på noe under markeringen av Nord-Koreas grunnlegger, Kim Il Sung, som ble født for 105 år siden. Video: CNN Vis mer

Den tidligere FN-ambassadøren sier til Fox News at det eneste landet som kan «redde» situasjonen, er nabolandet Kina.

- Kina forstår hvor skjørt regimet i Nord-Korea er, og dersom det legges for mye press på dem, vil det kollapse. Det er i Kinas interesse å se at Nord- og Sør-Korea gjenforenes på en fornuftig måte. Det vil føre til en slutt på det nordkoreanske atomvåpenprogrammet, og det er etter mitt syn den eneste måten det kommer til å skje på, sier Bolton.

Lørdag feiret nordkoreanske myndigheter at det er 105 år siden landets grunnlegger Kim Il-sung ble født. En del av militærparaden var å vise fram hvilke våpen landet har. Under markeringen, kalt «Solas dag», viste landet fram sine to nye interkontinentale ballistiske missiler. Ifølge eksperter er det ingen tvil om at Nord-Korea har kjernevåpen i beredskap.

- Ond sirkel

Forrige helg beordret USA flere krigsskip, som inkluderer hangarskipet Carl Vinson og marinefartøy utstyrt med krysserraketter, om å sette kursen mot havområdene utenfor Nord-Korea.

Amerikanske myndigheter sier de er forberedt, og kan gjennomføre et rakettangrep mot Nord-Korea, dersom de er overbevist om at Nord-Korea vil gjennomføre nok en prøvesprenging av atomvåpen.

- Situasjonen på Korea-halvøya er nå i en ond sirkel, sier den nordkoreanske toppdiplomaten Hang Son-ryol i et eksklusivt intervju med landets eget nyhetsbyrå KCNA.

- Nord-Korea vil gjennommføre atomprøvesprenginger når vi har lyst, sier han videre.

I en tale torsdag i det japanske parlamentet denne uka advarte landets statsminister Shinzo Abe mot at Nord-Korea kan ha evne til å skyte opp raketter utstyr med nervegassen sarin.

UNIKT OPPTAK: Atombomba Annie eksploderer åtte sekunder ut i dette klippet. 32 sekunder seinere kommer den uredigerte lyden av prøvespregningen. Vis mer