Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tidligere førstedame drept

Tidligere førstedame i Sør-Afrika, Marike de Klerk, har blitt drept. Hun ble funnet knivstukket og kvalt i sin leilighet i Cape Town.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De Klerk (64) ble funnet i sin luksuriøse strandleilighet i går ettermiddag, 30 timer etter at hun skal ha blitt drept. Hun ble påført et knivstikk i ryggen, men ifølge politiet var det ikke det som tok livet hennes, melder Sky News.

Ingen er blitt arrestert og politiet har ifølge Associated Press ingen mistenkte.

- Ingenting er savnet fra leiligheten hennes og motivet for drapet er ukjent, sier polititalsmann Wikus Holtzhauzen.

Sør-Afrika er et av verdens mest voldelige land. Ifjor ble 21 000 mennesker drept.

Politisk aktiv

Marike de Klerk var kona til Sør-Afrikas siste aphartheidpresident, Frederik de Klerk. Også Marike var politisk aktiv og ledet kvinneorganisasjonen til mannens parti.

De skiltes etter 39 års ekteskap i 1998. Fem år tidligere mottok Frederik de Klerk Nobels fredspris sammen med Nelson Mandela. Året etter tok Mandela over som landets første fargede president.

I et intervju med Frederik de Klerk i Dagbladets fredsprisbilag i dag, sier han at Sør-Afrika kunne kvittet seg med aphartheid for førti år siden. Han føler likevel ikke at han mottok fredsprisen med en bismak.

DREPT: Tidligere førstedame Marike de Klerk ble i går funnet drept i sitt hjem. Her avbildet i 1994 sammen med sin daværende ektemann, Sør-Afrikas president de Klerk.Arkivfoto: SCANPIX
DREPT: Tidligere førstedame Marike de Klerk ble i går funnet drept i sitt hjem. Her avbildet i 1994 sammen med sin daværende ektemann, Sør-Afrikas president de Klerk.Arkivfoto: SCANPIX Vis mer

- Jeg ser ikke på meg selv som en representant for den tidligere fangevokteren. Jeg ser på meg selv som mannen som åpnet celledøra til Mandela. Og jeg tror det er slik Mandela ser på meg, sier de Klerk.

DREPT: Tidligere førstedame Marike de Klerk ble i går funnet drept i sitt hjem. Her avbildet i 1994 sammen med sin daværende ektemann, Sør-Afrikas president de Klerk.Arkivfoto: SCANPIX
Hele Norges coronakart