Tidligere forsvarstopp frykter kollaps ved krig: - Vi har ikke noe forsvar

Eksisterer bare på papiret.

Kommandør I Jacob Børresen har overtatt som kommandant ved Akershus festning. (NTB-foto Bjørn Halfdansen)
/ Forsvaret / Portretter /
Kommandør I Jacob Børresen har overtatt som kommandant ved Akershus festning. (NTB-foto Bjørn Halfdansen) / Forsvaret / Portretter / Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Tidligere forsvarstopp Jacob Børresen (71) frykter at det norske Forsvaret vil bryte sammen dersom det blir krig.

- Situasjonen er helt forferdelig. Forsvaret vårt har vi i realiteten avviklet. Den norske hæren, én brigade bestående av tre manøverbataljoner som ikke har øvd sammen i brigadeforband siden den kalde krigen, eksisterer egentlig bare på papiret, sier den tidligere stabssjefen i Sjøforsvarsstaben i et intervju med Dagsavisen.

Børresen er klar på at det norske Forsvaret ikke er i stand til å håndtere en krig eller en alvorlig sikkerhetspolitisk krise.

- Forsvaret er bemannet ut ifra meget nøkterne fredstidsbetraktninger. Hvis Forsvaret må settes på krigsfot, er jeg redd for at hele organisasjonen, og spesielt støtteapparatet, vil bryte sammen, sier pensjonerte flaggkommandøren.

Antall stillinger som er til rådighet, er altfor lavt, mener han. Det gjelder både i Sjøforsvaret, Luftforsvaret og Hæren, i tillegg til støtteapparatet i Forsvarets logistikkorganisasjon.

- Etter min oppfatning har vi ikke lenger noe militært forsvar, i den egentlige betydningen av ordet. Vi har væpnede styrker. Et antall militære avdelinger, noen fartøyer, noen få kampfly, noen få bakkestyrker, som hver for seg er av førsteklasses kvalitet. Spesialstyrkene våre er i verdensklasse.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.