Tidligere Frp-politiker refser partiets flyktningpolitikk

- Har nærmest brukt nærområdene som retorikk for å slippe å gjøre noe i Norge.

PÅ VEI MOT NORD: Flyktninger går til fots nordover, fra Serbia mot Ungarn. De fleste håper å komme seg til Tyskland. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
PÅ VEI MOT NORD: Flyktninger går til fots nordover, fra Serbia mot Ungarn. De fleste håper å komme seg til Tyskland. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det hjerteskjærende bildet av tre år gamle, syriske Aylan, død i vannkanten i Tyrkia, har rørt en hel verden.

I helga skapte det overskrifter at treåringens familie bodde i tre år i Tyrkia før de bega seg ut på den farefulle ferden mot Europa. Noe som har fått enkelte til å beskrive familien som økonomiske migranter, ikke flyktninger.

TRAKK SEG: Morten Myksvoll var medlem av Frp inntil i vår, da han trakk seg etter en rekke stridigheter internt i partiet i Bergen. Foto: Privat
TRAKK SEG: Morten Myksvoll var medlem av Frp inntil i vår, da han trakk seg etter en rekke stridigheter internt i partiet i Bergen. Foto: Privat Vis mer

Dette har fått den tidligere Frp-politikeren og Tyrkia-kjenneren Morten Myksvoll til å reagere.

- Når flyktninger har bodd i Tyrkia i to-tre år og kanskje har spart opp nok penger til å komme seg videre, blir de omtalt som migranter. Det mener jeg er feil. Du slutter ikke å være flyktning bare fordi bombene har sluttet å falle i hodet på deg, sier Myksvoll, som blogger om Tyrkia og tyrkisk politikk.

Få rettigheter Det er rundt to millioner syriske flyktninger i Tyrkia, og Myksvoll påpeker at disse ikke er beskyttet av Flyktningkonvensjonen, men blir omtalt som «gjester». Og på tross av at de har krav om grunnleggende helsehjelp, er dette mange steder bare en formell rett, ikke noe de faktisk får.

- Noen klarer seg bedre enn mange, men situasjonen er veldig vanskelig. De færreste bor i leirer, de fleste bor på gata, eller i leiligheter. Mange klarer å skaffe mat på bordet, men de har ikke noe liv, sier Myksvoll.

- Vi ser på Tyrkia som et ferieparadis. Det er et annet Tyrkia for dem.

- De fleste ønsker å returnere til Syria, men det er ingenting som tyder på at det kommer til å bli trygt med det første, sier han.

Frp-nestor Carl I. Hagen er blant dem som har beskyldt flyktningene som kommer til Europa for ikke å være forfulgt, men «kun streber etter en bedre situasjon med betalte velferdsgoder betalt av den befolkning som er i mottagerlandene», som han skrev på Facebook i helga. Noe han eksemplifiserte med situasjonen til Aylans far. Hagen har seinere vedgått at noen av uttalelsene på Facebook var «ukloke».

Trakk seg Morten Myksvoll var selv medlem av Frp inntil i vår, da han trakk seg i protest etter et gruppemøte i Bergen bystyre, hvor en samarbeidsavtale med Venstre og KrF ble vedtatt mot flertallets ønske. Avgangen skjedde etter en rekke konflikter internt i partiet i Bergen, ifølge Bergens Tidende.

Myksvoll hadde da sittet i bystyret siden 2011, og var også andre nestleder i FpU sentralt i fire år, fram til 2012.

- Flyktningsituasjonen var en frustrasjon, og det at de nærmest har brukt nærområdene som retorikk for å slippe å gjøre noe i Norge, men det var ikke derfor jeg trakk meg, sier Myksvoll.

Han forteller at han ikke personlig har endret sitt standpunkt når det kommer til flyktninger, men at han etter hvert ble mer og mer opptatt av flyktningsituasjonen.

- Det var én av mange ting som gjorde det vanskelig å være medlem av Frp, sier Myksvoll, som forsåvidt er enig med partiet i at hjelpen vil monne aller mest i nærområdene.

- Men krigen har pågått i fire år. Det er først i år at dette med hjelp i nærområdene virkelig har kommet på agendaen. Mitt inntrykk er at en først får behov for å hjelpe der borte når det er snakk om at flyktningene kommer til Europa.