Tidligere geriljatopper tiltalt for krigsforbrytelser i Kosovo

EUs politi- og justisoperasjon (EULEX) i Kosovo har tatt ut tiltale mot 15 tidligere geriljatopper, som anklages for krigsforbrytelser under krigen mot serberne fra 1998 til 1999.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Identiteten til de 15 er ikke offentliggjort, men ifølge lokale medier er den tidligere UCK-kommandanten Sylejman Selimi blant dem. Selimi er i dag Kosovos ambassadør i Albania.

Sami Lushtaku, som har en sentral posisjon i statsminister Hashim Thacis regjeringsparti, skal også være blant de tiltalte.

- De er tiltalt for krigsforbrytelser mot sivilbefolkningen, inkludert tortur, mishandling av fanger og drap som ble begått i fangeleirer som ble drevet av UCK-geriljaen i 1998, heter det i en kunngjøring fra EULEX.

Den aktuelle fangeleiren lå i den nordvestlige Drenica-regionen, der UCK-geriljaen sto sterkt.

Rundt 13.000 mennesker ble drept i krigen mellom de kosovoalbanske opprørerne og serbiske regjeringsstyrker i det som den gang var en serbisk provins. UCK-geriljaen kom til makten ved hjelp av luftstøtte fra NATO i juni 1999.

EULEX teller 3.000 jurister, rådgivere og instruktører og ble etablert i desember 2008. Styrken har mandat til å føre saker som er for politisk sensitive til at Kosovos eget rettsvesen vil håndtere dem.

I juni ble tre tidligere geriljakommandanter funnet skyldige i overgrep som ble begått mot sivile i et annet UCK-fengsel.

I september ble Fatmir Limaj, en tidligere UCK-leder som nå representerer Thacis parti i nasjonalforsamlingen, og ni andre kosovoalbanere som var tiltalt for overgrep mot sivile, frifunnet.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer