Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tidligere gjengmedlem: - Vi skulle ta hevn

Et tidligere medlem av Furuset Bad Boys snudde i retten - innrømmer at han løy til politiet i 2012.

BLE SKUTT: Natt til 18. mai ble det avfyrt flere skudd på Furuset i Oslo. En mann ble truffet i hofta og alvorlig skadd. Foto: Jacques Hvistendahl
BLE SKUTT: Natt til 18. mai ble det avfyrt flere skudd på Furuset i Oslo. En mann ble truffet i hofta og alvorlig skadd. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

Natt til 18. mai 2012 gikk bevæpnede personer til aksjon mot en adresse i Jerikoveien på Furuset i Oslo.

Der oppsøkte de en mann som politiet i lang tid har knyttet til den kriminelle gjengen Furuset Bad Boys. Det oppsto en konfrontasjon og flere skudd ble avfyrt.

Lederskikkelsen i Furuset Bad Boys ble truffet av en hagleladning i hofta, men takket være rask legehjelp overlevde den nå 36 år gamle mannen. En 29 år gammel mann, som politiet mener er lederen av Young Bloods, er tiltalt for drapsforsøket.

Innrømmer løgn

Fredag vitnet et tidligere medlem av Furuset Bad Boys. Han var kalt inn som vitne av påtalemyndigheten. I vitneboksen snudde han om - og innrømmet at han løy til politiet i avhør i 2012.

I avhør sa han at den antatte gjenglederen i Young Bloods hadde sagt at han skulle drepe den fornærmede 36-åringen i en telefonsamtale. Samtalen fant sted på en nasjonaldags-fest i forkant av skytinga.

I dag sier vitnet at han ble oppfordret til å si dette av fornærmede.

- Jeg kommer ikke overens med den grupperingen som sitter der. Jeg ville si mest mulig dårlig om dem, sier vitnet, og nikker mot tiltalebenken, der den antatte Young Bloods-lederen og en medtiltalt sitter.

Han forteller at Furuset Bad Boys snakket om at de skulle hevne seg etter telefonsamtalen, der det ble framsatt trusler fra begge parter. Vitnet hevder han ikke lenger er en del av gjengen.

- Kom ikke overens

- Hvorfor ville dere tegne et dårlig bilde av de andre? spør forsvarer Øyvind Bratlien.

- Vi kom ikke overens med dem.

- Men dere visste ikke hvem de var?

- Nei, vi bare kalte dem Holmlia-gutta.

- Hva slags tanker om hevn?

- Vi skulle gå hjem til han. Prøve å ta en person. Jeg vet ikke om jeg skal gå dypere inn på det. Vi var ute etter N.N (den antatte gjenglederen).

Vitnet viser til at «Holmlia-gutta» var albanere og at gjengen hans var pakistanere - og sier at disse ikke liker hverandre.

Møte på Peppes

Seks måneder etter skytinga ble det avholdt et såkalt fredsmøte mellom partene på Peppes på Solli Plass. Deler av møtet ble filmet og avspilt i retten.

Her tar den antatte Young Bloods-lederen på seg ansvaret for skytinga. Det tidligere medlemmet av Furuset Bad Boys forteller at inntrykket etter møtet var at saken var lagt død, men at realiteten var en annen.

- I et sånt miljø glemmer man ikke ting. Ære betyr veldig mye. Det ble aldri lagt dødt. Uansett om det går 5 år, 10 år, 15 år, 20 år.

Politiadvokat Nina Bakken påpeker at vitnet møtte et annet vitne før han stilte i vitneboksen i dag, og ville vite om de diskuterte saken på forhånd.

Dette andre vitnet er kalt inn av forsvarerne.

- Vanlig å lyve

Denne personen skal ifølge den antatte Young Bloods-lederen ha vært pådriver for at fredsmøtet kom i stand. 29-åringen forklarte i retten at denne mannen, sammen med en annen, ba ham om å ta på seg ansvaret for at 36-åringen ble skutt.

Vitnet nekter i retten for at han diskuterte saken med denne mannen før han inntok vitneboksen.

- Det har gått sju år. Hvorfor sa du ikke tidligere at du løy?, vil statsadvokat Kirsti Elisabeth Guttormsen vite.

- Jeg visste ikke at jeg skulle bli stevnet. I 2012 var det helt vanlig å gi falsk forklaring til politiet.

Han sier i dag at han ikke husker så mye av det som skjedde den mai-dagen i 2012.

Bistandsadvokaten til den fornærmede mannen, Hilde Marie Ims, sier til Dagbladet at hennes klient ikke ønsker å kommentere saken. Han har tidligere sagt til Dagbladet at han ikke lenger er en del av det kriminelle miljøet.

- Ville skape fred

Under sin forklaring i retten sa 36-åringen at han følte han ble ferdig med saken etter møtet på Peppes, og at det ikke var planer om noen hevnaksjon.

Den antatte lederen av Young Bloods har innrømmet at det var en konflikt mellom ham og 36-åringen, men hevder at de bare ønsket å gi ham juling. Han sier at han ikke selv var på Furuset den aktuelle natta.

I retten ga han en kort forklaring, men nektet å svare på spørsmål.

- Det som skjedde med den fornærmede er feil. Det skulle aldri skjedd. Derfor møtte jeg han seks måneder seinere. Jeg ville skape fred. Det oppnådde jeg.